fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

folna kiselina Gravidon A

Folna kiselina – šta je i kako nam pomaže?

Folna kiselina je oblik vitamina B9 koji se nalazi u vitaminskim suplementima, pored toga se moze naci I u hrani. Vitamini B kompleksa su još poznati i po nazivu folati. Izvor folata su sočivo, avokado, brokoli, spanać, prokelj, orašasti plodovi, citrusi i njihov sok, kvasac i zrna soje.

Zbog čega je dobro uzimati suplemente u trudnoći?

Termička obrada hrane uništava i do 90% folne kiseline prisutne u ovim namirnicama, tako da kad god ste u mogucnosti unosite njene izvore u svezem obliku. Imajte u vidu i da je hrana nižeg kvaliteta nego nekad. Pesticidi su decenijama u upotrebi i umanjena je biološka vrednost namirnica.

Kako nam pomaže folna kiselina?

Dovoljan unos folne kiseline može sprečiti rani pobačaj, prevremeni porođaj, odlubljivanje posteljice, defekte neuralne cevi i slično. Mogućnost ovih posledica biće smanjenja za 80% ukoliko trudnica unosi dovoljno folne kiseline. Usled toga, prvih 12 nedelja trudnoće folna kiselina je danas obavezna terapija. Folna kiselina ima značajnu ulogu i u prevenciji kardiovaskularnih poremećaja, malignih oboljenja, neuroloških poremećaja. Nakon 12 nedelje, treba nastaviti sa uzimanjem folne kiseline u kombinaciji sa drugim vitaminima i mineralima.
Povećane količine folne kiseline potrebne su ženama koje planiraju trudnoću, trudnicama, deci u periodu rasta i razvoja. Nemojte zanemariti unos ni u periodu dojenja.

Kako da znate da li imate manjak folne kiseline?

Znaci mogu biti pritajeni, a mogu se javiti i u obliku dijareje, anemije, gubitka apetita, gubitka težine, slabosti, osetljivosti jezika, glavobolje, lupanja srca.
Za preporučenu dnevnu dozu folne kiseline, molimo konsultujte se sa svojim lekarom.

No Comments
Post a Comment