fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

folna kiselina

Folna kiselina – zašto je važna

Folna kiselina, takođe poznata kao folat ili vitamin B9, je esencijalni nutrijent koji ima ključnu ulogu u mnogim procesima u našem telu. Ona je posebno važna za pravilan razvoj ćelija i proizvodnju genetskog materijala. Ovo je upravo razlog zašto se često sreće u suplementima za trudnice, a evo zašto je važna i kako se pije.

Šta je folna kiselina

Folna kiselina je jedan od vitamina B kompleksa. Ona se prirodno javlja u određenim namirnicama kao što su tamnozeleno lisnato povrće (spanać, kelj, brokoli), pasulj, citrusno voće, avokado i žitarice obogaćene folnom kiselinom. Međutim, u nekim slučajevima, unos folne kiseline putem hrane može biti nedovoljan, zbog čega se preporučuje suplementacija.

Quatrefolic® je aktivni oblik folne kiseline (vitamin B9) koji ne zahteva dodatnu transformaciju u organizmu pomoću enzima, već se odmah može koristiti. Tako se obezbeđuje viša koncentracija folata u krvi. Ovo je folna kiselina najnovije generacije.

Kada se pije folna kiselina i kad počinjemo

Folna kiselina se često preporučuje ženama koje planiraju trudnoću ili su već trudne. Takođe je važna za sve ljude, bez obzira na pol i životnu dob, jer ima ključnu ulogu u procesima rasta i razvoja, kao i u održavanju zdravlja nervnog sistema. Ako planirate trudnoću, preporučuje se da počnete uzimati folnu kiselinu pre začeća i nastavite je uzimati tokom prvih 12 nedelja trudnoće. Folna kiselina je ključna za pravilan razvoj neuralne cevi kod beba. Međutim, konsultacija sa lekarom je neophodna kako biste dobili tačne smernice o doziranju i trajanju uzimanja folne kiseline.

Koliko je folne kiseline dovoljno?

Preporučeni unos folne kiseline zavisi od životne faze i posebnih potreba organizma. Opšte preporuke za odrasle osobe iznose oko 400 mikrograma (µg) folne kiseline dnevno. Međutim, trudnicama i dojiljama se preporučuje i veći unos, obično oko 600-800 µg dnevno. Ovo je glavni razlog da pored unosa hrane bogate folnom kiselinom redovno koristite i suplementaciju.

Šta ako nemamo dovoljno folne kiseline?

Nedostatak folne kiseline može imati ozbiljne posledice po zdravlje i može dovesti do:

  • anemije,
  • smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca,
  • smanjene imunološke funkcije,
  • poremećaja rasta i razvoja ćelija,
  • problema sa varenjem i neuroloških problema,
  • može povećati rizik od razvojnih poremećaja neuralne cevi kod beba.

Uzimanje folne kiseline i u pripremi za trudnoću

Dobro je početi uzimati folnu kiselinu nekoliko meseci pre planirane trudnoće kako bi se osiguralo da nivo folne kiseline u organizmu bude optimalan kada dođe do začeća.

Zašto je sve ovo bitno?

Folna kiselina igra ključnu ulogu u rastu i razvoju ćelija, posebno u ranim fazama trudnoće kada se formira neuralna cev bebe. Preporučuje se da žene koje planiraju trudnoću počnu uzimati folnu kiselinu najmanje mesec dana pre začeća. To je zato što se razvoj neuralne cevi odvija veoma rano, čak i pre nego što žena zna da je trudna. Pravilan razvoj neuralne cevi ključan je za formiranje kičmene moždine, mozga i nervnog sistema bebe.

Pored ovoga, Quatrefolic® je važna za brojne biohemijske reakcije u telu, uključujući metabolizam aminokiselina, deobu i rast ćelija, razvoj tkiva majke tokom trudnoće i formiranje posteljice.

Jedan od načina da unesete dovoljno folne kiseline na vreme jeste da koristite i redovno unosite suplemente namenjene za trudnice. GRAVIDON A sadrži 400 μg Quatrefolic® folne kiseline, pored koje su i beta karoten, gvožđe, jod i još mnogo minerala i vitamina od velikog značaja za buduće mame.

Uzimajte GRAVIDON A za optimalan nivo svih neophodnih elemenata u trudnoći, za jačanje imuniteta i olakšanje simptoma mučnine!

Redovno konsultujte svog lekara ili nutricionistu kako biste dobili tačne smernice o doziranju i trajanju uzimanja folne kiseline, posebno ako planirate trudnoću ili imate određene zdravstvene probleme.