Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Kako stići do željene trudnoće

Kako stići do željene trudnoće – Saveti koji mogu pomoći

Kako stići do željene trudnoće, pitanje je koje mnogi mladi parovi postavljaju.

Kako stići do željene trudnoće, što pre?

U brzom savremenom dobu u kom se nemilosrdno očekuju brzi rezultati, pogotovu ako je urađeno “sve” što je do nas. Mnogi parovi od silne želje zaborave da je, pored određivanja plodnih dana ili regulisanja ishrane o kojima se toliko priča, podjednako važno uživati u životu. Uz veru da će se ono što želimo dogoditi ni pre ni kasnije već, u pravom trenutku za svakog od nas. Sam trenutak (spontanog) začeća ne možete u potpunosti kontrolisati, ali na sledeće stvari treba obratiti pažnju.

Određivanje plodnih dana

Standardni podatak koji je opšteprihvaćen je da plodni dani nastupaju između 10 i 16. dana ciklusa. Prvi dan kada ste dobili ciklus računa se kao prvi dan ciklusa (osim ukoliko niste dobili menstruaciju tokom noći, tada računanje prvog dana vašeg menstrualnog ciklusa prebacujete na naredni dan). Dva-tri dana pre i dan dva nakon najplodnijeg dana idealni su za odnos ukoliko planirate trudnoću.

Testovi za određivanje ovulacije

Takođe, plodni dani se mogu desiti i mimo kalendarski, školski utvrđenog rasporeda. Jedan od preciznih načina da se utvrde je i kućni test za ovulaciju koji možete kupiti u apoteci. Ukoliko je ovulatorni test pozitivan, znači da će ovulacija nastupiti u narednih 24- 48 h. To je ujedno i najbolje vreme za planiranje ciljanog seksulanog odnosa.

Praćenje vaginalnog sekreta

Jednostavan način za određivanje plodnih dana je i praćenje vaginalnog sekreta. Kada je žena u ovulaciji, vaginalni sekret izgledom i elastičnošču podseća na belance. U danima kada primetite ovu promenu, treba imati odnos, ali se ne treba strogo ograničavati samo na “plodne dane” da ne bi došlo do preopterećenosti ili presije koja više škodi nego što koristi. Imajte odnos onda kada vam je do toga, pratite svoje telo jer trudnoće se često dešavaju kada o začeću ne mislimo.

Ultrazvučno praćenje folikula – folikulometrija

Ipak, ukoliko vam je važno da precizno odredite plodne dane najpouzdaniji način za to je  folikulometrija, ultrazvučno praćenje folikula, njihovog rasta i oslobađanja jajne ćelije.

Ginekološki pregledi

Kada planirate potomstvo, i vi i partner bi trebalo da odradite sistematski pregled. Muškarac bi trebalo da uradi spermogram i spermokulturu i da se obrati urologu. Kada je žensko reproduktivno zdravlje u pitanju, dobro je uraditi ultrazvuk, videti ima li ovulacije i uraditi briseve jer se, ponekad, može desiti da određene infekcije poput trihomonijaze ili hlamidije ne daju jasne simptome, a mogu uticati na uspešnost začeća i sam tok trudnoće.

Takođe, postoji i još jedan pregled koji je, zbog nezdrave hrane i zasićenosti šećerom svih namirnica koje jedemo, mudro uraditi, a to je OGTT test (test na insulinsku rezistenciju). Ukoliko je ovaj test pozitivan, potrebno je povesti računa o namirnicama koje jedemo i ako je potrebno, uvesti terapiju. Dodatni testovi koji se preporučuju su hormonski status, ispitivanje prohodnosti jajovoda, ispitivanje štitne žlezde, proveravanje nivoa prolaktina. Ukoliko do trudnoće ne dolazi možete razgovarati sa ginekologom o inseminaciji ili pripremama za VTO.

Šta se ispituje i preduzima kako bi se saznao uzrok i rešio problem POGLEDAJTE OVDE

San i ishrana su važni

Ritam sna je jako važan za pravilno funkcionisanje hormona, zdravu i lepu ovulaciju i smireno stanje uma. Najbolje bi bilo leći između 22 i 23 h uveče i spavati 8 sati. Zdrava ishrana i suplementacija folnom kiselinom (po preporuci lekara) je preporučljiva, kao i smanjenje ili prestanak unosa alkohola, cigareta, smanjenje kofeina na šolju ili dve dnevno. Sa vašim lekarom se možete dogovoriti o kvalitetnoj suplementaciji sa kojojm je idealno početi 3 meseca pre planirane trudnoće. U zavisnosti od vašeg individulanog stanja vaš ginekolog ili endokrinolog vam mogu preporučiti suplementaciju folnom kiselinom, vitaminom D ili E, a ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom koja utiče na uspešnost začeća i tok trudnoće, možda će biti uključena suplementacija selenom. Ukoliko potrebe vašeg organizma zahtevaju više suplemenata sa svojim ginekologom možete razgovarati o prenatalnoj suplementaciji koja odgovara potrebama vašeg organizma.

Gravidon A i začeće

Gravidon Aje preparat prilagođen posebnim potrebama budućih mama tokom trudnoće i dojenja, a zbog svog dobro izbalansiranog sastava preporučuje se da se sa njegovom upotrebnom počne mesec dana pre trudnoće. Pre upotrebe bilo kog novog suplementa važno je da se posavetujete sa svojim ginekologom i poslušate njegove smernice, a evo nekoliko razloga zbog kojih sastav Gravidon A prenatalnih suplemenata može doći u obzir:

  • U periodu kada svi razmišljamo o povećanju imuniteta dobro je uzimati kvalitetnu suplementaciju vitaminom C i cinkom. Probiotske kulture u ovom preparatu takođe podižu imuni odgovor našeg organizma.
  • Jod i selen su dragoceni minerali za bebin intelektualni razvoj, ali su i važna suplementacija za buduće majke koje imaju problem sa štitnom žlezdom. Ukoliko imate nedostatak ovog minerala, suplementacija u začeću i tokom cele trudnoće je važna. U razgovoru sa ginekologom i endokrinologom odabraćete suplementaciju koja je za vas najefikasnija. Pored pozitivnog uticaja na štitnu žlezdu, selen utiče i na san i relaksiranost, što je, u lepom i stresnom periodu očekivanja dve crtice, izuzetno važno.

GravidonAsadrži 12 vitamina, 9 minerala, oligoelemente, probiotik i đumbir koji, pored toga što uspešno reguliše trudničke mučnine, jača i imunitet. Studije i istraživanja o ovom preparatu možete naći na gravidona.rs stranici ili ih pročitati klikom na OVAJ link.

Izvor: trudnocaizdravlje.rs