fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Koliko je normalno da se ugojimo u trudnoći

Koliko je normalno da se ugojimo u trudnoći

Ulazak u fazu trudnoće donosi sa sobom različite promene u telu, uključujući i promene u težini. Međutim, često postoji značajna konfuzija oko toga koliko je zapravo normalno dobiti kilograma tokom trudnoće. Ključ je kao i uvek, pravovremena edukacija. Razotkrivamo mitove i prenosimo vam prave informacije kako biste imale zdravu težinu i zdravu trudnoću.

Da li zaista jedemo za dvoje?

Jedan od najčešćih mitova koji prati trudnoću je ideja da trudnice treba da jedu za dvoje. Ovaj mit može dovesti do prekomernog unosa hrane i potencijalnih zdravstvenih problema kako za majku, tako i za bebu. Pa, da li zaista treba jesti za dvoje?

Trudnoća svakako zahteva povećane nutritivne potrebe, ali to ne znači da je potrebno jesti duplo više hrane. Na početku trudnoće, tokom prvog trimestra, dodatne kalorije su minimalne.

U drugom trimestru, trudnicama je potrebno oko 300 dodatnih kalorija dnevno. U trećem trimestru taj broj raste na oko 450-500 dodatnih kalorija dnevno. Ove dodatne kalorije su ključne za rast i razvoj bebe. Bitno je da se one mogu dobiti iz nekoliko dodatnih manjih obroka ili grickalica, kao što su šaka orašastih plodova, voće, jogurt ili sendvič.

Kvalitet pre količine

Važno je naglasiti da su kvalitet i nutritivna vrednost hrane mnogo bitniji od same količine. Fokus treba biti na hranljivim namirnicama koje pružaju esencijalne vitamine i minerale potrebne za razvoj bebe i održavanje zdravlja majke. Ideja je čak i podići imunitet u trudnoći, i kasnije, u periodu dojenja.

Kvalitet hrane koju unosite direktno utiče na razvoj ploda, vašu energiju i opšte zdravlje.

Osnove uravnotežene ishrane

 1. Proteini:
  • Izvori: Meso, riba, jaja, mlečni proizvodi, mahunarke, orašasti plodovi, tofu.
  • Važnost: Proteini su neophodni za rast i razvoj bebe, posebno za razvoj mozga i mišića.
  • Preporuka: Konzumirajte oko 70-100 grama proteina dnevno.
 2. Ugljeni hidrati:
  • Izvori: Integralne žitarice (smeđi pirinač, ovas, kinoa kvinoja), voće, povrće.
  • Važnost: Pružaju energiju potrebnu za svakodnevne aktivnosti i rast bebe.
  • Preporuka: Birajte složene ugljene hidrate koji se sporije vare i održavaju nivo šećera stabilnim.
 3. Masti:
  • Izvori: Avokado, orašasti plodovi, semenke, maslinovo ulje, riba bogata omega-3 masnim kiselinama (losos, skuša).
  • Važnost: Zdrave masti su važne za razvoj mozga i nervnog sistema bebe.
  • Preporuka: Uključite zdrave masti u svakodnevnu ishranu, izbegavajte trans masti i zasićene masti.
 4. Vitamini i minerali:
  • Izvori: Raznovrsno voće i povrće, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, semenke.
  • Važnost: Neophodni za pravilno funkcionisanje tela i razvoj bebe.
  • Preporuka: Osigurajte unos vitamina kao što su folna kiselina, vitamin D, kalcijum, gvožđe, jod i omega-3 masne kiseline.

Trudnoća i težina

Tokom trudnoće, žensko telo prolazi kroz brojne fizičke promene. Dobijanje na težini je sasvim normalno i očekivano. Prosečno, trudnica bi trebalo da se ugoji između 10 do 15 kilograma tokom celog perioda trudnoće. Ovo uključuje težinu bebe, posteljicu, tečnosti, povećanje volumena krvi i masnoće koja je neophodna za dojenje.

Preporučeni raspon kilograma koje treba dobiti zavisi od početne telesne težine trudnice. Za jednopolnu trudnoću, situacija je sledeća:

 • Žene sa normalnom telesnom težinom (BMI 18.5-24.9): 11.5-16 kilograma
 • Žene sa prekomernom težinom (BMI 25-29.9): 7-11.5 kilograma
 • Žene sa gojaznošću (BMI ≥ 30): 5-9 kilograma
 • Žene koje su bile mršave pre trudnoće (BMI < 18.5): 12.5-18 kilograma

Za žene koje nose blizance, preporučeni raspon je veći:

 • Žene sa normalnom telesnom težinom: 16-24 kilograma
 • Žene sa prekomernom težinom: 14-22 kilograma
 • Žene koje su bile mršave: 19-28 kilograma

Zašto i koliko se gojimo u trudnoći?

Dobijanje kilograma u trudnoći je prirodan i neophodan proces koji pomaže u podršci rastu i razvoju bebe. Učestvuje i u pripremi tela majke za porođaj i dojenje. Ovo su glavni razlozi zašto se žene goje tokom trudnoće i koliko je normalno ugojiti se pri zdravoj trudnoći.

Rast bebe

Jedan od glavnih razloga za povećanje telesne težine u trudnoći je rast bebe. Do kraja trudnoće, beba teži oko 3 do 4 kilograma. Ova dodatna težina je ključna za zdrav razvoj fetusa.

Posteljica

Posteljica, koja hrani i podržava bebu tokom trudnoće, teži oko 1 do 1,5 kilograma. Ona igra vitalnu ulogu u isporuci hranljivih materija i kiseonika bebi, kao i u uklanjanju otpadnih materija.

Plodova voda

Plodova voda, koja okružuje i štiti bebu unutar materice, teži oko 1 do 1,5 kilograma. Ova tečnost omogućava bebi slobodno kretanje i pruža zaštitu od spoljašnjih udaraca.

Dodatna krv

Tokom trudnoće, telo majke proizvodi dodatnu krv kako bi podržalo rastuće potrebe bebe i materice. Ova dodatna krv može doprineti oko 2 kilograma povećanju telesne težine.

Skladištenje masnih zaliha

Telo skladišti masne zalihe kao pripremu za dojenje. Ove zalihe su energetski resurs koji će majka koristiti za proizvodnju mleka nakon porođaja. Skladištenje masnih zaliha može dodati od 2,5 do 4,5 kilograma.

Tkivo dojki

Grudi se povećavaju tokom trudnoće kako bi se pripremile za dojenje. Ovo povećanje može doprineti 1 do 1,5 kilograma težini.

Materica

Materica se značajno povećava tokom trudnoće kako bi mogla da smesti rastuću bebu. Ovo povećanje može dodati od 1 do 2,5 kilograma telesnoj težini.

Zadržavanje tečnosti

Hormonalne promene tokom trudnoće često uzrokuju zadržavanje tečnosti u telu. Ovo može dodati nekoliko kilograma težini, ali je to privremeno i obično se smanjuje nakon porođaja.

Hormonalne promene

Hormoni igraju ključnu ulogu u regulisanju metabolizma i zadržavanju tečnosti u telu. Hormonalne promene tokom trudnoće mogu doprineti povećanju apetita i zadržavanju vode, što dodatno utiče na povećanje težine.

Povećan apetit

Mnoge žene osećaju povećan apetit tokom trudnoće zbog povećanih energetskih potreba tela. Iako je važno jesti više kako bi se zadovoljile potrebe za dodatnim hranljivim materijama, važno je i obratiti pažnju na kvalitet unete hrane. Cilj je da izbegnete prekomerno povećanje telesne težine.

Fizičke promene

Promene u telu, kao što su rast materice i povećanje volumena krvi, takođe doprinose povećanju telesne težine. Ove promene su neophodne za podršku rastu i razvoju bebe.

Priprema za dojenje

Skladištenje masti tokom trudnoće je prirodni mehanizam tela,  koje za pripremu za dojenje. Ove masne zalihe obezbeđuju energiju koja je potrebna za proizvodnju mleka nakon porođaja.

Emocionalne promene

Hormonalne promene mogu uticati na raspoloženje i emocionalno stanje trudnice, što ponekad može dovesti do emocionalnog prejedanja i povećanja telesne težine.

Opasnosti od prekomerne ili premale težine u trudnoći

Prekomerna težina u trudnoći može povećati rizik od gestacijskog dijabetesa, visokog krvnog pritiska, preeklampsije i drugih komplikacija. Sa druge strane, premala težina može dovesti do niske porođajne težine bebe, prevremenog porođaja i drugih zdravstvenih problema. Pravilno dobijanje kilograma u trudnoći je ključno za zdravlje i dobrobit kako majke tako i bebe.

Gestacijski dijabetes i preeklampsija

Gestacijski dijabetes je tip dijabetesa koji se razvija tokom trudnoće. Ovo stanje se javlja kada telo trudnice ne može da proizvede dovoljno insulina, hormona koji pomaže da se šećer u krvi pretvori u energiju. Kao rezultat, nivo šećera u krvi postaje previsok. Gestacijski dijabetes može povećati rizik od preeklampsije, prekomerne težine bebe pri rođenju i potrebe za carskim rezom.

Preeklampsija je ozbiljno stanje koje se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, karakterisano visokim krvnim pritiskom i prisustvom proteina u urinu. Može izazvati oticanje, glavobolje, i probleme sa vidom. Ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnih ili čak fatalnih komplikacija za majku i bebu, uključujući oštećenje organa i eklampsiju (napade). Preeklampsija zahteva hitnu medicinsku pažnju i često se leči indukcijom porođaja ili carskim rezom.

Nakon trudnoće, većina žena se oporavi, ali imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu. Više o ovim stanjima možete pročitati na našem sajtu: https://gravidona.rs/preeklampsija-i-gestacijski-dijabetes-opasnosti-u-trudnoci/

Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak tokom trudnoće, poznat i kao hipertenzija, može biti prisutan pre trudnoće ili se može razviti tokom trudnoće. Ovo stanje može izazvati komplikacije kao što su preeklampsija, smanjeni protok krvi do placente, što može ograničiti rast bebe i dovesti do preranog porođaja. Redovne kontrole i praćenje krvnog pritiska tokom trudnoće su ključne za prevenciju ozbiljnih komplikacija.

Niska porođajna težina bebe

Niska porođajna težina bebe je definisana kao težina manja od 2,5 kilograma pri rođenju. Bebe sa niskom porođajnom težinom mogu imati poteškoće sa disanjem, hranjenjem i regulacijom telesne temperature. Takođe su podložnije infekcijama i mogu imati dugoročne zdravstvene probleme, uključujući poteškoće u učenju i razvojne poremećaje. Premala težina trudnice, loša ishrana i pušenje su neki od faktora koji mogu doprineti niskoj porođajnoj težini.

Prevremeni porođaj

Prevremeni porođaj je porođaj koji se događa pre 37. nedelje trudnoće. Prevremeno rođene bebe mogu imati nezrele organe i sisteme, što može dovesti do problema sa disanjem, probavom, imunološkim sistemom i termoregulacijom. Razlozi za prevremeni porođaj uključuju infekcije, višestruke trudnoće, abnormalnosti materice ili cerviksa, i hronične bolesti majke. Pravovremena prenatalna nega i zdrave životne navike mogu pomoći u smanjenju rizika od prevremenog porođaja.

Još neki zdravstveni problemi kod majke zbog premale težine uključuju anemiju, umor, i povećan rizik od infekcija. Kod beba, premala težina majke može dovesti do intrauterinog zastoja u rastu (IUGR), što može imati dugoročne posledice po zdravlje i razvoj deteta. Uzimanje prenatalnih vitamina, uravnotežena ishrana bogata nutrijentima, i redovne kontrole kod lekara su ključne za prevenciju ovih problema.

Pratite težinu, vežbajte i hranite se zdravo!

Pratiti težinu tokom trudnoće je važno, ali nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir. Fokus treba da bude na zdravoj ishrani, redovnoj fizičkoj aktivnosti i održavanju opšteg zdravlja. Usvojite nekoliko saveta kako pravilno pratiti težinu i održati zdravu kilažu tokom trudnoće:

 1. Balansirana ishrana: Konzumirajte raznovrsnu hranu koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice, proteine i zdrave masti. Izbegavajte preterano slatke, masne i prerađene namirnice.
 2. Redovna fizička aktivnost: Prilagodite svoje vežbanje trudnoći. Lagane šetnje, plivanje, joga ili vežbe disanja mogu biti korisne za održavanje kondicije i sprečavanje prekomernog dobijanja kilograma.
 3. Pratite uputstva lekara: Redovne posete lekaru ili babici su važne kako bi se pratilo zdravlje majke i bebe. Lekar može dati individualne savete o ishrani, vežbanju i praćenju težine.
 4. Zdrave navike: Izaberite zdrave načine za zadovoljavanje dodatnih kaloričnih potreba tokom trudnoće. Na primer, umesto slatkih grickalica, birajte orašaste plodove ili voćne užine.
 5. Suplementacija: Uzimanje dodataka ishrani kao što su folna kiselina, gvožđe ili omega-3 masne kiseline može biti korisno za zdravlje majke i bebe.
 6. Psihološka podrška: Trudnoća može biti emotivno i fizički zahtevna. Razgovarajte sa partnerom, porodicom ili stručnjakom o svojim brigama i potrebama.

Zdrava trudnoća zahteva balans između adekvatnog povećanja kilograma, pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Pratite svoje telo, slušajte uputstva lekara i uživajte u ovoj posebnoj fazi života uz prave smernice!