fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Postporođajna depresija

Postporođajna depresija

Postporođajna depresija (PPD) je emocionalno stanje koje se može javiti kod novih majki nakon porođaja. Iako je ovo razdoblje često ispunjeno prijatnim emocijama i srećom zbog dolaska bebe, za neke žene može biti izazovno i emotivno opterećujuće. U ovom članku istražićemo šta je postporođajna depresija, zašto se javlja, kako prepoznati simptome i kako pružiti podršku ženama koje se bore s ovim stanjem.

Šta je postporođajna depresija i zašto se javlja?

Postporođajna depresija je ozbiljan oblik depresije koji se javlja nakon porođaja. Ovo stanje može se pojaviti odmah nakon porođaja ili se može razviti tokom prvih nekoliko nedelja ili meseci nakon rođenja bebe. Razlozi zbog kojih se javlja PPD nisu potpuno razjašnjeni, ali veruje se da kombinacija fizičkih, emocionalnih, hormonskih i socijalnih faktora igra ulogu u nastanku ovog stanja.

Simptomi postporođajne depresije

Simptomi PPD mogu varirati od žene do žene, ali neki od uobičajenih znakova i simptoma uključuju:

 1. Intenzivna tuga, očaj ili bes.
 2. Gubitak interesovanja ili radosti za stvarima koje su nekada bile važne.
 3. Osećaj krivice, bezvrednosti ili nesposobnosti kao majke.
 4. Povećana anksioznost, nervoza ili panika.
 5. Problemi sa spavanjem, poput nesanice ili prekomernog spavanja.
 6. Gubitak apetita ili prejedanje.
 7. Teškoće u koncentraciji i donošenju odluka.
 8. Misli o samoubistvu ili osećaj da bi svima bilo bolje da vas nema.

Kad se najčešće javlja postporođajna depresija?

PPD se obično javlja u prvim nedeljama ili mesecima nakon porođaja, ali može se pojaviti i kasnije tokom prve godine bebinog života. Ovo je osetljivo vreme za mnoge majke, jer se suočavaju s fizičkim oporavkom od porođaja, hormonskim promenama, promenama u rutini spavanja i hranjenja bebe, kao i emocionalnim pritiscima i odgovornostima majčinstva.

Kako pomoći mami koja ima postporođajnu depresiju?

Ako primetite simptome postporođajne depresije kod sebe ili kod neke druge mame, važno je potražiti pomoć i podršku. Evo nekoliko koraka koji mogu pomoći u upravljanju PPD-om:

 1. Razgovarajte sa lekarom: Prvi korak je razgovor sa lekarom ili obučenim zdravstvenim stručnjakom. Oni mogu potvrditi dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman, poput terapije ili lekova.
 2. Psihološka podrška: Terapija može biti od velike pomoći u upravljanju simptomima PPD-a. Individualna terapija ili grupne terapije mogu pružiti siguran prostor za izražavanje osećanja i naučiti strategije za suočavanje s depresijom.
 3. Podrška porodice i prijatelja: Otvoreni razgovori sa partnerom, porodicom ili bliskim prijateljima mogu pružiti emotivnu podršku i razumevanje. Podelite svoja osećanja i potrebe kako biste dobili podršku koja vam je potrebna. Važno je da mama ima priliku da izrazi svoje emocije, kako pozitivne tako i one koje možda smatra negativnima. Razgovor s partnerom, prijateljima ili stručnjakom može pomoći u obradi emocija.
 4. Prirodni lekovi i suplementi: Neke žene pronalaze olakšanje od simptoma PPD-a kroz prirodne metode, poput redovne fizičke aktivnosti, meditacije, pravilne ishrane i suplementacije odgovarajućim vitaminima i mineralima koji su prilagođeni trudnicama.
 5. Društvena podrška i samopomoć: Povezivanje s drugim mamama koje prolaze kroz slična iskustva može biti vrlo korisno. Online zajednice, grupne sesije podrške ili kursevi za roditeljstvo mogu vam pružiti podršku i ohrabrenje. Takođe, mama treba da se posveti i sebi i svojim potrebama. Vreme za opuštanje, hobije, meditaciju ili bilo koju aktivnost koja joj prija može biti od velike koristi za mentalno zdravlje.

GravidonA u borbi protiv postporođajne depresije

Uz veliki broj sastojaka GravidonA koji pomažu vašem fizičkom zdravlju i vašoj bebi dok je još uvek u stomaku, nekoliko komponenti može biti korisno u borbi protiv postporođajne depresije:

 1. B-vitamini (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12): Ovi vitamini su važni za pravilan rad nervnog sistema, regulaciju raspoloženja i borbu protiv stresa. B-vitamini takođe igraju ulogu u proizvodnji neurotransmitera koji su povezani s mentalnim zdravljem.
 2. Vitamin C: Vitamin C je antioksidans koji može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa koji može doprineti lošem raspoloženju i mentalnom umoru.
 3. Vitamin D3: Ovaj vitamin je važan za zdrav imunološki sistem i pravilan rad mozga. Nedostatak vitamina D može biti povezan s depresijom.
 4. Magnezijum: Magnezijum je mineral koji igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja i smanjenju anksioznosti. Nedostatak magnezijuma može povećati rizik od depresije i anksioznosti.
 5. Lactobacillus Rhamnosus HN001: Probiotske bakterije poput Lactobacillus Rhamnosus mogu imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, jer jačaju imunološki sistem i utiču na crevnu mikrofloru koja je povezana s mentalnim stanjem.

Ukoliko prepoznajete simptome postporođajne depresije, osećate se usamljeno i nemoćno- nemojte se ustručavati da potražite pomoć. Postoji mnogo resursa, stručnjaka i zajednica koje su tu da vam pruže podršku i pomoć u ovom izazovnom razdoblju. Važno je da se brinete o svom mentalnom zdravlju, jer Vi treba da budete dobro, kako biste mogli pružiti najbolju negu i podršku svojoj bebi. Očuvanje mentalnog zdravlja majke je jako važno, kako za majku, tako i za celu porodicu.