Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Gorušica u trudnoći

Gorušica u trudnoći

Gorušica, često opisana kao neprijatno peckanje u grudima koje se penje ka grlu, jedan je od čestih simptoma koji prate trudnoću. Ova pojava potiče od vraćanja želudačne kiseline u jednjak, što može izazvati nelagodnost i iritaciju. Dok je gorušica u trudnoći nešto što većina trudnica iskusi u određenom periodu, postoje načini da se ublaže ovi simptomi.

Šta izaziva gorušicu u trudnoći?

Gorušica u trudnoći često se pripisuje promenama koje se dešavaju u telu tokom ovog perioda. Povećana proizvodnja hormona, poput progesterona, usporava proces varenja, što može dovesti do vraćanja kiseline iz želuca u jednjak. Povećanje veličine materice takođe vrši pritisak na želudac, čime se povećava rizik od gorušice.

U nekim trudnoćama, povećana proizvodnja želudačne kiseline može doprineti pojavi gorušice, dok hormonalne promene mogu uticati na brzinu pražnjenja želuca, produžavajući vreme koje hrana provodi u želucu. To može povećati šansu za povrat kiseline u jednjak.

Gorušica nije razlog za brigu!

U većini slučajeva, gorušica tokom trudnoće nije razlog za ozbiljnu zabrinutost. Ipak, dugotrajna i ozbiljna gorušica može ukazivati na gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), koja zahteva pažljivije praćenje i lečenje. Važno je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom ukoliko simptomi postanu prenaglašeni ili se često javljaju. Bitno je buduće mame ne brinu pre vremena i podižu sebi nivo stresa. Upamtite da je gorušica očekivano i normalno stanje koje u najvećem broju slučajeva nije za brigu. Ukoliko vas gorušica zaista muči, isprobajte neke od narednih saveta.

Ublažite gorušicu u trudnoći – top 5 saveta

  1. Pravilna ishrana: izbegavajte obilne obroke i jedite manje, ali češće. To može pomoći u održavanju nivoa kiseline pod kontrolom.
  2. Izbegavajte odmor odmah nakon jela: nemojte leći odmah nakon obroka. Sačekajte bar sat vremena pre nego što legnete kako biste smanjili pritisak na želudac. Takođe, upamtite da podizanje uzglavlja kreveta može pomoći, kako bi se smanjio povrat želudačnog sadržaja.
  3. Unosite mleko: mleko može neutralisati višak kiseline. Uzmite ga lagano i izbegavajte prekomerno konzumiranje kako biste izbegli suprotan efekat.
  4. Hrskavi krekeri i bademi: uzimanje hrskavih krekersa ili badema može pomoći u apsorpciji viška kiseline. Ovo može biti brz i lagan način da se smanji nelagodnost gorušice.
  5. Đumbir!

Đumbir kao spas protiv gorušice

Đumbir je biljka koja se često koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih mnogobrojnih zdravstvenih benefita, a među njima je i pomoć u smanjenju simptoma gorušice. Njegova svojstva umirivanja mogu pomoći u smirivanju iritacije jednjaka i pružanju olakšanja od ovih neugodnih simptoma.  Tačnije, on ima alkalna svojstva koja pomažu neutralizaciji viška želudačne kiseline. Uz to, đumbir stimuliše proizvodnju enzima koji pomažu u varenju hrane. To može doprineti efikasnijem varenju hrane i smanjenju stvaranja kiseline.

Gravidon A, sa svojom formulacijom koja uključuje i đumbir, predstavlja blago i efikasno rešenje za trudnice koje žele prirodan pristup ublažavanju gorušice i mučnine tokom trudnoće. Ovaj preparat je posebno formulisan sa trudnice u vidu, nudeći im prirodno rešenje za ove neugodne simptome. Sadrži čak 30mg đumbira, koji je tu upravo zbog mučnine i nelagode.

Gorušica tokom trudnoće, iako često prisutna, ne mora biti nepodnošljiva. Pratite ove savete i razgovarajte sa svojim lekarom o opcijama koje su najbolje za vas kako biste uživali u mirnoj i udobnoj trudnoći.