fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

12. nedelja trudnoće

12. nedelja trudnoće

Dok koračamo zajedno kroz ovo čarobno putovanje, stigli smo do 12. nedelje trudnoće, jednog od posebnih trenutaka kada se divno razvijate zajedno sa svojom bebom. Ovo je vreme promena, rasta i predivnih očekivanja. Evo kako izgleda 12. nedelja trudnoće!

Stanje bebe 12. nedelja trudnoće: velika mala čuda

Vaša mala beba, i dalje je veličine šljive, ali sve više poprima ljudski oblik. Oči su sada na pravom mestu, a ručice i nožice postaju sve pokretljivije. I dalje je rano, ali neki mali pokreti već se dešavaju – vaša beba pokazuje prve naznake aktivnosti u materici.

Kako se vi osećate?

Većina mama primećuje poboljšanje u odnosu na prethodne nedelje. Važno je brinuti o sebi i osigurati dovoljno odmora.

Evo nekih uobičajenih osećanja i iskustava koje mnoge žene doživljavaju u ovom periodu:

 1. Smanjenje jutarnjih mučnina: za mnoge žene, 12. nedelja trudnoće označava blagi pad jutarnjih mučnina. Iako se nekima može desiti da se potpuno povuku, kod drugih one mogu trajati i dalje.
 2. Povećanje energie: u ovoj fazi trudnoće, neke buduće mame primećuju da se njihova energija postepeno vraća. Osećaju se manje umorno i spremno za aktivnosti.
 3. Emotivne fluktuacije: hormonske promene mogu uzrokovati promene raspoloženja. Buduće mame mogu doživeti različite emocije od radosti i uzbuđenja do anksioznosti ili promena u libidu.
 4. Prve senzacije bebinog kretanja: za neke žene, ova nedelja može biti vreme kada prvi put osete nežne pokrete svoje bebe. To su često sitni „leteći leptirići“ u stomaku.
 5. Rastući trbuščić: iako trbuh u ovom trenutku možda još uvek nije velik, neke žene primećuju promene u svom stomaku. Osećaju se svesnije rasta bebe unutar sebe.
 6. Priprema za prenatalne preglede: u 12. nedelji, mnoge žene planiraju prvi prenatalni ultrazvuk. Ovo je poseban trenutak kada mogu videti svoju bebu na ekranu i čuti otkucaje srca.

Preporučeni pregledi: na putu ka zdravoj trudnoći

U 12. nedelji trudnoće, preporučuju se određeni prenatalni pregledi kako bi se pratilo zdravlje majke i bebe. Evo nekoliko uobičajenih pregleda i šta oni mogu otkriti:

 1. Ultrazvuk prvog tromesečja (NT-Ultrazvuk): Ovaj ultrazvučni pregled obično se radi između 11. i 14. nedelje trudnoće. Meri se debljina nuhalnog nabora (NT) na vratu fetusa. Ova mera može pomoći u proceni rizika od određenih genetskih poremećaja, uključujući Daunov sindrom.
 2. Krvni testovi: Pored NT-ultrazvuka, može se preporučiti i serološki test, poput dvostrukog testa ili trostrukog testa, koji uključuje analizu krvi kako bi se procenio rizik od genetskih poremećaja. Ovi testovi mere nivo određenih supstanci u krvi trudnice.
 3. Pregled krvi za anemiju: Ponekad se u 12. nedelji preporučuje i test za anemiju, gde se proverava nivo gvožđa u krvi. Anemija može biti uobičajena kod trudnica.
 4. Provera krvnog pritiska: Redovno praćenje krvnog pritiska važno je tokom cele trudnoće. Visok krvni pritisak može biti rizičan po zdravlje majke i bebe.
 5. Pregled urina: Analiza urina može pomoći u otkrivanju eventualnih problema sa bubrezima ili infekcija mokraćnog sistema.
 6. Provera rasta materice: Lekar će verovatno vršiti i fizički pregled radi provere rasta materice i opšteg zdravlja trudnice.

Takođe, razgovarajte sa svojim lekarom o testovima koji mogu pomoći u proceni rizika od određenih genetskih poremećaja.

Saveti za srećno majčinstvo – 12. nedelja trudnoće i na dalje

Nastavite sa zdravim izborima hrane. Ovo je vreme kada beba počinje primati hranljive materije koje unosite, pa se potrudite unositi raznovrsnu ishranu. Blage vežbe su i dalje dozvoljene i preporučljive. Šetnje i vežbe disanja mogu poboljšati vašu kondiciju i pripremiti vas za porođaj.

Sve dokle god to vaš raspored dozvoljava, odmarajte se kad god osetite potrebu. Umorni ste jer gradite život unutar sebe, i to je podvig vredan odmora.

Razgovarajte sa partnerom, prijateljima ili članovima porodice o svojim osećanjima. Ponekad, deljenje radosti i briga čini ih lakšim.

Gravidon A – Vaš saveznik na putu majčinstva

Da bismo vam pomogli u ovoj predivnoj fazi, predstavljamo vam Gravidon A, preparat osmišljen sa ljubavlju prema vama i vašoj bebi. Gravidon A pruža esencijalne nutrijente koji su ključni za zdrav razvoj bebe i podršku vašem organizmu tokom trudnoće.

Sa ljubavlju i pažnjom, čekamo sledeće nedelje kada će nova čuda i radosti obasjati vaše majčinsko srce.