fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

mucnina

Šta pomaže protiv mučnine u trudnoći?

Koliko god željno iščekivali svoju bebu taj period pored uzbuđenja i strepnje ponekad donosi i raznorazne tegobe, a mučnina predstavlja glavni problem kod žena u trudnoći. Zato je bitno da znate u kom periodu trudnoće je možete očekivati, kao i da imate svest o tome šta je izaziva kako ne biste bespotrebno brinule. Uz to, mučnina može biti još veći problem u letnjim danima, a uskoro ćete otkriti i zašto.

Kada se javlja mučnina u trudnoći, koliko traje i koji su uzroci?

75% trudnica oseća simptome mučnine u toku prvog trimestra trudnoće, a okvirni rok prestanka je 14. nedelja, s tim što je, na žalost jednog dela budućih mama, moguće da se ona nastavi i nakon ovog perioda. Uzroci mučnine su mnogobrojni, a evo i nekih od glavnih krivaca:

  • nagli porast nivoa hormona hCG, progesterona i estrogena koji u toku prvog trimestra trudnoće mogu prouzrokovati povraćanje
  • pad šećera u organizmu
  • neredovna ishrana ili jaka hrana
  • dehidratacija
  • osetljivost sistema za varenje
  • osetljivost čula mirisa
  • variranje krvnog pritiska
  • stres

Mučnina u trudnoći u letnjim danima

Većini trudnica uglavnom ne prija vrućina koju donose letnji dani. Najveći problem predstavlja dehidratacija, koja može da izazove mučninu, vrtoglavicu ili čak nesvesticu. Mnoge zdravstvene ustanove prijavljuju među pacijentima veći broj trudnica koji im se tokom leta obraćaju zbog gore navedenih problema. Dehidrataciju izaziva i pojačano znojenje kod trudnicaiz razloga što im je i cirkulacija ubrzana, pa se vrućina teže podnosi.  Još jedna od mogućnosti za izazivanje mučnine jeste povećano lučenje znoja ljudi u okolini, a kao što je već napomenuto, trudnice imaju posebno osetljivo čulo mirisa, pa i jače osećaju “miris” znoja.

Kako ublažiti mučninu u trudnoći prirodno?

Đumbir

Konzumirajte svež đumbir ili proizvode od đumbira, jer će vam njegova eterična ulja ublažiti nagon za povraćanjem, grčeve i bolove, a takođe će umanjiti glavobolju i vrtoglavicu. Ova biljka poboljšava i cirkulaciju krvi, tako da će vam biti od velikog značaja za celokupno stanje u kom se nalazite, međutim, svakako treba da budete umerene, jer na primer, unošenje prekomerne količine upravo može izazvati kontraefekat – mučninu praćenu povraćanjem.

Čaj od mente ili nane

Nana je odlična za opuštanje želuca i creva, čime poboljšava varenje, te smanjuje grčeve i mučninu. Treba imati u vidu da je čaj sigurnija opcija, jer nije preporučljivo koristiti eterično ulje nane do 4. meseca trudnoće. Kao što vam je verovatno već poznato, menta osvežava dah, a to će potencijalno sprečiti ili ublažiti osećaj mučnine ili vam pomoći da se osećetite bolje nakon povraćanja ako je do njega došlo.

Limun

Možete ga iscediti i dodati u toplu vodu, a takođe je preporučljivo da pomirišete limun kada osetite mučninu, jer čak i samo udisanje njegovog esencijalnog ulja povoljno utiče na simptome mučnine. Ukoliko nikako ne možete da podnesete konzumiranje svežeg limuna, isušite nekoliko kriški na suncu ili vatri, pa od toga napravite prah koji ćete pomešati sa toplom vodom.