fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

trudnoca i alergije

Alergije u trudnoći

Ukoliko se desi da počnete da kijate, kašljete, da vas ‘’svrbe’’ oči i grlo i da vam se to prvi put dešava u trudnoći, možda ćete se zapitati da li je upravo drugo stanje uzrok tome. Sa druge starne, ukoliko ste imali alergije i pre trudnoće, zapitaćete se kako će to uticati na bebu i da li smete da pijete neke lekove za alergiju.

Kako napraviti razliku izmedju prehlade i alergije u trudnoći?

ko ste se pitali da li u trudnoći baš prvi put možete dobiti alergijsku reakciju na nešto, odgovor je apsolutno pozitivan. Alergije čak mogu biti vrlo česte tokom ovog perioda I može čak da se desi posle da se ne ponavljaju.

Bilo da vam se dešava prvi put ili ste odavno alergični na nešto, to svakako ne mora da bude neki znak oko koga treba da brinete. Alergije obično ne utiču na zdravlje mame ili bebe. Bebe su nam bezbedne čak i kada mama ima neku alergiju.

U svakom slučaju, ukoliko primetite neku alergijsku reakciju, bilo da se radi o alergijskom rinitisu ili kašlju, da li vas muči ambrozija ili polen ili možda neka hrana, grinje, prašina, svakako se obavezno javite lekaru. Vaš ginekolog će vam najbolje preporučiti koji su pravi koraci za vas.

Nekim ženama simptomi mogu biti isti kao i pre trudnoće, nekima se malo pojačaju a neke imaj sreće pa manje osećaju simptome alergije. Zaista je inividualno.

Ukoliko osećate neki od sledećih simptoma:

• Svrab u očima
• Suzne oči
• Svrab u grlu ili nosu
• Curenje nosa

vrlo verovatno ste alergični na nešto. Pogotovo obratite pažnju na doba godine. Ukoliko se ovo dešava s’proleća ili jeseni, to su takodje znakovi najverovatnije alergije. U svako slučaju, potrebno je da se avite lekaru, izložite simptome i onda nastavite u pravcu kako vas uputi. Vodite računa da ne budete ‘’sam svoj lekar’’, jer ako ste u drugom stanju, niste sami 🙂 Tu je još jedno malo biće.

U svakom slučaju, dogovoru sa vašim lekarom, obratite pažnju na sastav lekova za alergiju i da li su pogodni za trudnice. Na raspolaganju vam stoje lekovi, sprej, tablete, pa ćete izabrati ono šta vama i vašoj bebi najviše prija a da ste u isto vreme bezbedni.