fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Najvažniji Vitamini za Zdravu Trudnoću – Šta Svaka Trudnica Treba da Zna

Trudnoća je posebno razdoblje u životu svake žene, kada je briga o zdravlju majke i bebe od najveće važnosti. Pravilna ishrana i unos ključnih vitamina i minerala tokom ovog perioda pomažu u osiguravanju zdravog razvoja ploda, ali i očuvanju energije i zdravlja trudnice. U nastavku ćemo objasniti koji su vitamini najvažniji za trudnice i kako oni doprinose zdravlju vas i vaše bebe.

1. Folat (Folna kiselina)

Jedan od najvažnijih vitamina za trudnice je folat, poznat i kao folna kiselina. Ovaj vitamin pomaže u razvoju bebinog nervnog sistema i smanjuje rizik od nastanka oštećenja neuralne cevi, poput spina bifide. Preporučuje se uzimanje folne kiseline već pre začeća, kao i tokom prvog tromesečja, u dozi od najmanje 400 mikrograma dnevno. Ukoliko lekar proceni, doza folne kiseline može da bude i veća. Postoji neaktivan i aktivan oblik folne kiseline. Neaktivan se metaboliše u našem organizmu, pod dejstvom određenih enzima. Dok postoje i aktivni oblici, gde naš organizam odmah koristi ovaj oblik.

1. Vitamin D

Vitamin D je ključan za zdravlje kostiju i zuba, kako majke, tako i bebe. Ovaj vitamin pomaže telu da apsorbuje kalcijum, koji je esencijalan za pravilan razvoj skeleta. Nedostatak vitamina D tokom trudnoće može povećati rizik od komplikacija, kao što su preeklampsija i niska telesna težina novorođenčeta. Preporučena dnevna doza za trudnice je oko 600 IU (međunarodnih jedinica).

3. Gvoždje

Gvožđe je neophodno za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik. Tokom trudnoće, volumen krvi u telu žene raste, pa su potrebne veće količine gvožđa kako bi se zadovoljile potrebe i majke i bebe. Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, što može izazvati umor i povećati rizik od preranog porođaja. Trudnice bi trebalo da unose oko 27 mg gvožđa dnevno.

4. Kalcijum

Kalcijum igra ključnu ulogu u izgradnji jakih kostiju i zuba bebe. Ako trudnica ne unosi dovoljno kalcijuma, telo će uzeti zalihe iz majčinih kostiju, što može oslabiti njeno koštano zdravlje. Osim što doprinosi razvoju skeleta, kalcijum je važan i za normalnu funkciju srca, mišića i nerava. Preporučeni dnevni unos za trudnice je 1000 mg.

5. Omega 3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline, posebno DHA (dokosaheksaenska kiselina), bitne su za razvoj mozga i očiju bebe. DHA se može naći u ribi, orašastim plodovima i semenkama, a preporučuje se uzimanje dodataka ishrani ukoliko ne unosite dovoljno ovih masnih kiselina kroz hranu.

6. Vitamin C

Vitamin C pomaže apsorpciji gvožđa, jača imunitet i deluje kao antioksidans. On takođe igra ulogu u razvoju bebinog vezivnog tkiva i pomaže trudnici da održava zdravu kožu i tkiva. Najbolji izvori vitamina C su sveže voće i povrće, poput pomorandži, jagoda i paprike.

Zdrava trudnoća zahteva balansiran unos esencijalnih vitamina i minerala. Pravilnim odabirom namirnica i dodataka ishrani, trudnice mogu osigurati optimalan razvoj svoje bebe i očuvati vlastito zdravlje. Pre nego što započnete bilo kakvu suplementaciju, uvek se konsultujte sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da unosite prave količine vitamina koji su vam potrebni.

Jedan od proizvoda koji može obezbediti sve ključne komponente za trudnice je Gravidon A. Ovaj dodatak ishrani sadrži optimalne količine aktivne folne kiseline, gvožđa, kalcijuma, vitamina D, omega-3 masnih kiselina i drugih neophodnih vitamina i minerala, što ga čini idealnim izborom za podršku zdravlju vas i vaše bebe tokom trudnoće.

Vaša briga o pravilnoj ishrani danas je temelj za zdravu budućnost vas i vaše bebe!