Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Blog

vitamini u trudnoci

Vitamini u trudnoći

Kako bi osigurale pravilan rast i razvoj svoje bebe, mame moraju voditi računa o svojoj ishrani tokom trudnoće. Vitamini u trudnoći, zdrava i raznovrsna ishrana neophodna je za pravilan rast i razvoj vaše bebe. Međutim, savremen način života nam nekada ne omogućava da unesemo sve neophodne mikro i makro elemente. Da bi osigurali unošenje svega što je neophodno za vas i vašu bebu, lekari često uz savete o ishrani preporučuju i uzimanje nekih suplemenata.

Neophodni vitamini u trudnoći

Vitamin A

Vitamin A ima važnu ulogu u zaštiti vida, prevenira gubitak vida I štiti oči. Pored toga , blagotvorno deluje na kožu, I jako je važan za normalan rast i razvoj fetusa. Vitamin A se mora uzimati u preporučenim dozama jer prekomerni unos može dovesti do poremećaja fetusa. Vitamin A se nalazi u dva oblika: sa retinolom i beta-karotenom.

Najbolji izvor Vitamina A je: hrana životinjskog porekla (džigerica i riblje ulje koji su naročito bogati retinolom), šargarepa, tikvice, dinja, breskve, kelj, spanać, batat i krompir.

Folna kiselina

Folna kiselina je esencijalni mikronutrijent koji je uključen u sintezu DNK. Ona učestvuje u procesima deobe ćelija, u procesima diferencijacije, rasta ćelija embriona i fetusa. Folna kiselina je značajna za formiranje neuralne cevi a samim tim i kasnijeg formiranja mozga i kičmene moždine kod deteta. Unošenjem adekvatne količine folata sprečava se nastanak defekta neuralne cevi kod deteta čak do 70%! Zbog rasta materice i ploda, posteljice i povećanja volumena krvi, potrebe za folnom kiselinom u trudnoći povećavaju se čak za 100%!

Najbolji izvor folne kiseline su: džigerica, integralne žitarice i mahunarke, semenke, koštunjavo voće, zeleno povrće, citrusi, brokoli i pivski kvasac.

Vitamin B6

Vitamin B6 ima važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina, kao I u proizvodnji eritrocita. Ukoliko patite od jutarnjih mučnina u trudnoći, vrlo je verovatno da imate nedostatak baš ovog vitamina.

Najbolji izvor vitamina B6 su: mahunarke, pivski kvasac, semenke suncokreta, pšenične klice, orasi, integralne žitarice, zeleno povrće, banane, žumance, meso, riba.

Vitamin B12

Vitamin B12 ima važnu ulogu u rastu ćelija, razvoju nervnog sistema i održavanju normalnog nivoa krvi. Nedostatak ovog vitamina obično dovodi do niza negativnih efekata kao što su: anemija kod trudnica, pad energije, osećaj umora i kratkog daha, pojave senzornih poremećaja u rukama i nogama, otežanog pamćenja, promena u raspoloženju, itd. Nedostatak ovog vitamina najčešće se javlja kod trudnica koje se hrane vegetarijanskom ili veganskom ishranom.

Najbolji izvor vitamina B12 su: crveno meso, piletina, svinjetina, jaja i mlečni proizvodi.

Vitamin C

Vitamin C je antioksidans važan za sintezu kolagena, učestvuje u proizvodnji aminokiselina i hormona štitne žlezde. Vitamin C obezbeđuje dobar imunitet i povećava apsorpciju gvožđa. U trudnoći količina vitamina C opada, a kako on ne može da se skladišti u tkivima potreban je njegov dodatni unos. Kod pušaća je apsorpcija vitamina C dodatno smanjena.

Najbolji izvor vitamina C su: brokoli, prokelj, karfiol, kupus i citrusi  poput limuna, pomorandže, kivija, itd.

Vitamin D

Vitamin D ima značajnu ulogu u apsorpciji kalcijuma i fosfora pa je od velikog značaja za rast i razvoj kostiju i zuba.

Vitamin D se sintetiše u prisustvu sunčeve svetlosti a u hrani ga najviše ima u koprivi, jajima i mlečnim proizvidima (naročito maslacu).

Vitamin E

Vitamin E je je još jedan vrlo snažan aktioksidans. Prekomeran unos može dovesti do kontra-efekta (dijareja, umor, slabost mišića I dupli vid), pa je obavezno konsultovanje sa lekarom pre upotrebe suplemenata sa vitaminom E. Vitamin E je jako koristan jer povoljno utiče na zdravlje mišića I nerava , jača kapilare I zidove vena, sprečava pojavu anemija., poboljšava cirkulaciju I neophodan je za regeneraciju tkiva.

Najbolji izvor vitamina E su: biljna ulja, brokoli, prokelj, integralne žitarice i pšenične klice, orašasti plodovi, jaja, spanać, mladi grašak, riba, piletina, itd.