Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

9. nedelja trudnoće

Trudnoća po nedeljama – 9.nedelja

Deveta nedelja trudnoće je zvanično faza kad vaša bebica izlazi iz embrione faze i postaje fetus. Ovo znači da sada vaša beba postaje mali čovek! Evo šta možete naučiti o devetoj nedelji trudnoće i kako da se pripremite.

Kako beba izgleda u devetoj nedelji trudnoće?

U devetoj nedelji vaša beba ima formiranu glavu, vrat i ruke, a mišići počinu polako da rade i razvijaju se. Ovo je pogotovo važno jer sada na ultrazvuku najčešće možete čuti onaj mišić koji ste dugo čekali – srce!

U devetoj nedelji trudnoće, u zavisnosti od položaja fetusa,

 na ultrazvuku možete čuti otkucaje srca.

Na ovom ultrazvuku već možete videti i jasne konture ušiju, očiju, nosa i usta. Beba je dugačka oko 20-30mm i ulazi u fazu kada sve brže i brže raste i razvija se. Iako se još uvek ne može videti pol bebe ultrazvukom, tokom devete nedelje trudnoće moguće su početne formacije polnih karakteristika.

Mama i deveta nedelja trudnoće

Kad ste u devetoj nedelji trudnoće, zvanično ste u poslednjem mesecu prvog tromesečja. Simptomi trudnoće su vam izraženi, iako se to na vama možda i dalje ne primećuje u velikoj meri. Dajte sebi malo vremena i usporite u svemu, jer balans koje vaše telo sada pokušava da uspostavi se ne sme zanemariti.

Pokušajte da se okrenete umirujućim aktivnostima, jer se promene u raspoloženju očekuju. Ono šta može da se desi jeste da ste emotivniji, osetljiviji i ponekad neočekivano reagujete. Ovo je sve normalno dok vaša beba raste a telo pojačano crpi vašu energiju kako bi uspostavilo balans.

Vaš metabolizam i nivo hormona su sada uvećani, a to dovodi do pada nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, te se očekuje nesvakidašnji umor. Nemojte brinuti jer su ovo sasvim normalni i očekivani simptomi.

Šta možete da učinite za sebe?

  • Usled ovih promena, preporučuje se lagan obrok par sati pred spavanje, koji će omogućiti da nivo šećera u jutarnjim satima bude nizak.
  • Primetićete i da vam je u ovom periodu verovatno potrebna nešto šira odeća, pogotovo u predelu donjeg stomaka,, kao i grudnjak.
  • Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili brige, obratite se svom lekaru.

Posete lekaru u devetoj nedelji trudnoće

U ovoj fazi trudnoće možete imati zakazanu posetu kod ginekologa. U periodu izmeću 9. i 14. nedelje moguće je izvoditi sledeće testove i preglede:

  • Prenatalni test po vađem izbpru
  • Dabl test
  • Horiocenteza

Prva dva testa spadaju u skrining testove i služe da pokažu rizik od eventualnih anomalija, dok se horiocentezom one mogu potvrditi.  Testovi su neizvanzivni i ne predstavljaju rizik za trudnoću, pa se nemojte plašiti. Samo u slučaju da postoji određena sumnja, radi se horiocenteza.

Vaš lekar će pratiti napredak vaše trudnoće i moći će da vam pružiti neophodne savete i informacije.

Mama i beba

Važno je napomenuti da se svaka majka povezuje sa svojom bebom na svoj jedinstven način. Neki će osetiti snažnu vezu već u ranim fazama, dok je drugima potrebno više vremena. Veza će svakako razvijati tokom celog trajanja trudnoće i posle rođenja.

  • Iako beba možda ne može čuti vaš glas u devetoj nedelji, razgovor s bebom može biti lep način da izgradite emocionalnu vezu.
  • Blagi dodiri na stomaku mogu biti način da se povežete sa svojom bebom. Možete nežno tapkati po stomaku ili lagano masirati područje gde se beba nalazi.
  • Održavanje mirnog i opuštenog stanja uma takođe može pomoći u povezivanju sa bebom.

Uživajte u svakoj nedelji trudoće i razmišljajte pozitivno. Ovo je vreme koje je jedinstveno i nezamenljivo.