fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

10. nedelja trudnoće

Trudnoća po nedeljama – 10. nedelja

Pored svih fizioloških promena, jedna promena vam je sigurno jako draga. Kad se pogledate u ogledalo, sigurno imate stomačić koji odaje da ste trudni. Deseta nedelja trudnoće znači da se svakim danom sve više bližite kraju prvog tromesečja trudnoće. Do kraja ove nedelje ćete biti tačno na polovini trećeg meseca.

Kako bebica izgleda u desetoj nedelji trudnoće?

Veličine jagode, vaša beba je sad dugačka neverovatnih 35mm! Od ovog momenta sve brže raste, pa možete očekivati da se uveća za duplo u narednim nedeljama. Ovo znači da se sada vaša materica značajno uvećala.

Vaša beba trenutno ima razvijene sve organe i tkiva, a polako se formiraju i mlečni zubi u viličnoj kosti. Nokti na rukama, nogama, kao i kosa, počeće da se naziru.

Kod vaše bebe se sada primećuje disanje, dok joj srce kuca brzo, čak do tri puta brže nego majčino!

Testovi u desetoj nedelji trudnoće

Za mnoge standardne genetske testove je rano, ali od 10. nedelje moguće je uraditi prenatalni test iz krvi kako biste se uverili kako je sa vašom bebom sve u redu. Lekar će vam preporučiti da odradite Dabl ili Tripl test, kako biste isključili postojanje određenih hromozomskih anomalija kod bebe.

  • Dabl test se radi između 11. i 14. nedelje trudnoće.
  • Tripl test se radi između 16. nedelje i 18. nedelje trudnoće.

Ovi skrinig testovi bez dodatnog ultrazvučnog nalaza i dijagostičkih testova, daju samo statistički iskaz tj. verovatnoću o povećanoj šansi za anomalijom. Imajte u vidu da ovi testovi ne postavljaju dijagnozu sami po sebi. Uvek se konsultujte sa svojim ginekologom.

NIPT

Za preciznije rezultate koriste se NIPT ili neinvazivni prenatalni testovi. Rezultati su precizniji u odnosu na Dabl i Tripl test u pogledu rizika od Daunovog ili Edvardsovog sindroma. NIPT analizira i majčine i fetalne DNA. Pouzdanost ekspertskih prenatalnih testova iz krvi je prilično visoka, preko 98%.

Ponekad se dodatno mamama preko 35 godina savetuje da urade neku od detaljnih analiza:

  • Biopsiju horionskih čupica,
  • Amniocentezu,
  • Kordocentezu.

O svim testovima porazgovarajte sa vašim lekarom.

Mama u desetoj nedelji trudnoće

Radovaće vas informacija da je najkritičniji period razvoja bebe sada gotov! Kako su bebi formirani svi organi, preostalo joj je da u narednih šest meseci raste i razvija se, a vama sledi bezbrižniji period.

Ova nedelja je, kako smo već spomenuli, nedelja kad razmišljate o testovima provere genetskog materijala, razmišljate o porođaju i sve više se stavljate u ulogu roditelja. Polako nižete pripreme za novog člana porodice.

Imamo još jednu lepu vest! Ukoliko spadate u trudnice koje se bore sa jutarnjim mučninama, obradovaće vas i informacija da se ovom periodu bliži kraj. Nakon što uđete u drugi trimestar trudnoće, mučnina i povraćanje uglavnom nestaju.

Vodite računa o zdravlju

  • Mamama se sada savetuje povećan unos kalcijuma, te unošenje kvalitetnih mlečnih proizvoda i adekvatnih trudničkih suplemenata. Glavni razlog ovome je to što je bebi potreban ovaj mineral, i ona ga crpe iz vaših kostiju.
  • Takođe, kako bi vaša beba adekvatno rasla i dobijala na težini, obratite pažnju na dovoljan unos proteina i vitamina D.
  • Možete očekivati i pojačan vaginalni sekret kao i izraženije vene. Nemojte brinuti, ovo je uz umor na koji ste verovatno već navikli, sasvim normalno. Pojačana vam je cirkulacija, dok se sekretom vaše telo čisti od bakterija.
  • Rizik od spontanog pobačaja naglo se smanjuje nakon 10. nedelje trudnoće, pa ukoliko ste bili fokusirani na mirovanje, sad vam aktivnosti poput šetnje mogu i koristiti. Samo pronađite balans i uvek u dogovoru sa svojim ginekologom.

Kreće lakša faza trudnoće u kojoj možete sve više da uživate i da budete opušteniji. Mislite o svojoj bebi i radujte se narednim nedeljama!