fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Ishrana trudnica u jesen

Jesen je period kada se vreme menja, a sa njim i naše potrebe za hranom. Tokom trudnoće, ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja majke i pravilnom razvoju bebe. Jesen donosi mnoštvo sezonskih plodova koji su bogati hranljivim materijama neophodnim za trudnice. a ujedno pomažu da se telo pripremi za hladnije dane.

Evo nekoliko saveta kako trudnice mogu iskoristiti prednosti jeseni za balansiranu i zdravu ishranu.

1. Sezonsko povrće za vitamine i minerale

Jesen je bogata povrćem koje je izuzetno hranljivo i korisno za trudnice. Povrće poput bundeve, šargarepe, batata i cvekle sadrži visoke količine beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A, esencijalan za zdravlje očiju i kože, kao i za razvoj bebinog imunološkog sistema. Pored toga, zeleno lisnato povrće, poput kelja i spanaća, bogato je gvožđem i kalcijumom, važnim za razvoj kostiju i sprečavanje anemije

2. Voće puno antioksidanasa

Jesen donosi obilje sezonskog voća koje je bogato vitaminima i antioksidansima. Jabuke, kruške, grožđe, šljive i bundeve su odlični izvori vitamina C, koji jača imunitet, pomaže u apsorpciji gvožđa i čuva zdravlje kože. Ovo voće sadrži i vlakna, koja su važna za zdravu probavu, jer mnoge trudnice imaju problem sa zatvorom tokom trudnoće.

3. Orašasti plodovi i semenke za energiju i zdrave masti

Orašasti plodovi poput oraha, badema i lešnika, kao i semenke, poput bundeve i suncokreta, bogati su omega-3 masnim kiselinama koje podržavaju razvoj bebinog mozga i očiju. Takođe, oni pružaju potrebnu energiju i pomažu trudnicama da se osećaju sito između obroka. Ovi zdravi grickalice takođe sadrže proteine, vlakna i vitamine B grupe, koji su važni za zdravlje srca i razvoj bebe.

4. Topla jela za zdravlje i udobnost

Kako temperature opadaju, trudnice mogu uživati u toplim jelima poput supa, variva i čorbi koje kombinuju sezonsko povrće, žitarice i nemasno meso. Ove vrste jela ne samo da greju telo, već pružaju i obilje hranljivih materija, poput proteina, vlakana, vitamina i minerala. Posebno se preporučuju supe na bazi povrća sa dodacima integralnih žitarica poput prosa, heljde ili ječma, koje su bogate vlaknima i energijom

5. Unos dovoljno tečnosti

Iako tokom hladnijih meseci možda nemate osećaj žeđi kao leti, trudnice moraju nastaviti sa adekvatnim unosom tečnosti. Voda je i dalje najbolji izbor, ali se mogu dodati i topli biljni čajevi, poput čaja od kamilice ili đumbira, koji pomažu kod jutarnjih mučnina i poboljšavaju varenje

6. Povećanje unosa gvoždja

U jesen se preporučuje unos namirnica bogatih gvožđem, jer tokom trudnoće potreba za ovim mineralom raste. Crveno meso, zeleno lisnato povrće, suvo voće (poput suvih kajsija) i mahunarke su odlični izvori gvožđa. Uz ove namirnice, unos vitamina C iz voća poput narandži i kivija pomaže boljoj apsorpciji gvožđa.

Odabirom raznovrsnih, sezonskih namirnica, možete osigurati optimalan unos hranljivih materija tokom trudnoće, pripremajući svoje telo za zimu na najbolji način.