Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Trudnoca po nedeljama

Trudnoća po nedeljama

Momenat začeća je onaj u kome se jajne ćelije žene oplode. Plod deteta i urođene karakteristike su određene već tog momenta! Tudnoća po nedeljama i njen opis mogu vam olakšati čekanje vaše bebice.

1. nedelja

Ova prva nedelja je ustvari nedelja u kojoj imamo ciklus tj. menstruaciju. Termin porođaja se računa od prvog dana ovog ciklusa. Ova nedelja ulazi u 40 nedelja trudnoće čak iako možda beba u ovom trenutku nije zaista začeta još uvek.

2. nedelja

Oplodnja jajne ćelije će se najverovatnije desiti u ovoj nedelji. Avantura počinje!

3. nedelja

30 sati nakon začeća, ćelija se deli na dva dela. Tri dana kasnije, ćelija se deli na 16 delova. Posle još dva dana seli se u matericu.

4. nedelja

Beba je u ovom trenutku manja od zrna pirinča. Zamislite! Ćelije koje se rapidno dele su ustvari proces formiranja različitih delova tela vaše bebe.

5. nedelja

Ovo je vrlo značajna nedelja kada se formiraju osnove za razvijanje centralnog nervnog sistema bebe.

6. nedelja

Beba postaje embrion. Sada ima oko 3mm dužine. Ovo je period kada nam izostaje menstruacija i to je obično prvi znak trudnoće. Vreme za radovanje!

7. nedelja

Srce kuca. Embrion je razvio svoju placentu i plodovu vodu. Posteljica se čvrsto vezuje za zid materice da bi pristupila kiseoniku i hranljivim sastojcima iz krvotoka majke.

8. nedelja

Sad je embrion dugačak oko 1,3 cm. Kičmena moždina koja brzo raste izgleda poput repa. Glava je nesrazmerno velika.

9. nedelja

Oči, usta i jezik naše bebe se formiraju. Sićušni mišići omogućavaju embrionu da se kreće. Krvne ćelije stvara jetra embriona.

10. nedelja

Embrion je sada poznat kao fetus i dugačak je oko 2,5 cm :). Svi telesni organi su formirani. Ruke i stopala sada razvijaju prste. Mozak je aktivan i ima moždane talase. Zamislite tu čaroliju!

11. nedelja

Zubi se formiraju unutar desni. Sićušno srce se dalje razvija i napredujemo.

12. nedelja

Prsti na rukama i nogama se razaznaju, ali su i dalje zalepljeni mrežom kože. U ovoj ili sledećoj nedelji potrebno je uraditi kombinovani skrining test (test majčine krvi + ultrazvuk bebe). Ovim testom se proverava trizomija 18 (Edvardov sindrom) i trizomija 21 (Daunov sindrom).

13. nedelja

Naša beba može prilično energično da se pokreće. Sada je dužina veća od 7 cm. Mama oseća pokrete i radujemo se. 🙂

14. nedelja

Kapci su spojeni preko potpuno razvijenih očiju. Bebi su razvijene glasne zice, rastu noktići i čak može početi da sisa palac.

16. nedelja

Fetus je dugačak oko 14 cm. Pojavile su se trepavice i obrve, a jezik ima kvržice. U ovom periodu će biti ponuđen skrining majčinog seruma drugog tromesečja ako test prvog tromesečja nije urađen (videti 12. nedelju).

18-20. nedelja

U ovom periodu se  ponovo radi ultrazvuk. Ovo skeniranje služi za poveru eventualnih strukturnih abnormalnosti, položaja posteljice i višeplodne trudnoće. Zanimljivo je da se štucanje fetusu često može primetiti u ovom periodu.

20. nedelja

Plod je dugačak oko 21 cm. Rastemo!  Uši u potpunosti funkcionišu i mogu da čuju prigušene zvuke iz spoljnog sveta. Vrhovi prstiju imaju otiske. Genitalije se sada mogu razlikovati ultrazvučnim pregledom. Približavamo se periodu kada možemo saznati da li nam stiže dečak ili devojčica. 🙂

24. nedelja

Beba je sada dugačka oko 33 cm. Spojeni kapci se sada odvajaju na gornji i donji kapak, omogućavajući bebi da otvori i zatvori oči. Koža je prekrivena finom kosom (lanugo) i zaštićena slojem voštanog sekreta (vernix). Beba počinje da diše svojim plućima.

28. nedelja

Vaša beba sada teži oko 1 kg i dužine je oko 25 cm. od glave do guze. Dužina od glave do pete je oko 37 cm. Rastuće telo je sustiglo rast glave i beba je sada više proporcionalna.

32. nedelja

Beba većinu vremena provodi spavajući. Kada se ipak pokreće, pokreti su snažni i koordinirani. Verovatno je do sada zauzela položaj „spuštene glave“, kao pripremu za rođenje.

36. nedelja

Beba je dugačka oko 46 cm. Verovatno je ugnezdila glavu u karlicu svoje majke, spremna za rođenje. Ako se beba rodi u ovoj nedelji, nemojte mnogo da brinete, šanse su joj odlične. Razvoj pluća je brz u narednih nekoliko nedelja.

40. nedelja

Beba je dugačka oko 51 cm i spremna za rođenje. Nepoznato je tačno šta uzrokuje početak porođaja. To je najverovatnije kombinacija fizičkih, hormonskih i emocionalnih faktora između majke i bebe. Draga bebo, dobro nam došla na ovaj svet!

Upamtite:

  • Trudnoća se računa kao 40 nedelja, počev od prvog dana poslednje menstruacije majke. Procenjeni datum rođenja je samo smernica. Bebe dolaze kad su spremne i budite strpljive.
  • O polu i naslednim osobinama bebe odlučuje se u trenutku začeća.