Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

8. nedelja

Trudnoća po nedeljama – 8. nedelja

Stigla je 8. nedelja trudnoće a vi i dalje ne osećate velike promene niti pokrete bebe. Ne brinite i ne paničite, to je sasvim normalno. Vaša beba je dužine između 15mm i 25mm, tj. približne je veličine kao zrno pasulja. Neverovatno, zar ne? Još uvek ne izgledate kao da ste u drugom stanju, ali se sigurno tako osećate.

8. nedelja trudnoće je istovremeno momenat za prvi pregled. Ovaj prenatalni pregled je trenutak kad će vam ginekolog reći mnogo informacija i istovremeno će od vas dobiti mnogo informacija. Taj pregled je najduži i najobimniji, pa ćemo se njime više pozabaviti Nemojte se uplašiti, svaki naredni će biti i kraći i lakši, a dužina prvog pregleda samo omogućava vašem lekaru da ima kompletnu sliku u cilju zdravlja vaše bebe.

Pripremite se da od informacija date:

 • vašu zdravstvenu istoriju (setite se svih lekova koje ste uzimali, hroničnih oboljenja, porodičnih oboljenja),
 • setite se prvog dana vaše poslednje menstruacije. Ovaj datum određuje termin porođaja, što je vama možda najbitnija stavka. Ali vašem lekaru određuje termine svih narednih testova i pregleda,
 • setite se eventualnih ginekoloških problema i bolesti.
 • znajte da će vam meriti pritisak, visinu i težinu.

Od testova u ovom momentu se rade:

 • nivo HCG hormona,
 • određivanje krvne grupe i RH faktora,
 • kopletna krvna slika, hemoglobin i sedimentacija,
 • Sifilis, HIV, hepatitis B, imunitet na rubeolu, po potrebi i toksoplazmozu i citomegalo virus,
 • analiza šećera (glukoze),
 • analiza urina,
 • rade se ginekološki pregled, bris, PAPA test i prvi ultrazvuk. Na ovom ultrazvuku možete saznati ukoliko je u pitanju višeplodna trudnoća.

Svi ovi testovi se rade samo sa jednim ciljem, da vaš lekar odredi dalji tok trudnoće, da biste dobile preporuke o ishrani, suplementima, bolovanju i slično. Nemojte se ustručavati da postavite pitanja, jer se od vas i očekuje doza radoznalosti, brige, uzbuđenja.

Interesantni detelji o vašoj bebi

Vašoj bebi (što ćete čuti na ultrazvuku) srca kuca 160 otkucaja u minuti! To je okvirno duplo brze od vaših otkucaja i sasvim je normalno. Vaša beba i dalje ima gotovo providnu kožu, tanku kao papir. Formirani su svi organi, šake, stopala i prsti, dok obrisi lica postaju sve jasniji.

Vi u 8. nedelji trudnoće

Glavni savet je da je ovo period u kojem čuvate abdomen. Fizičke povrede ovog dela tela izbegavajte po svaku cenu. Vežbanje tokom trudnoće može da bude veoma korisno i za mamu i za bebu, dok govorimo o laganim i umerenim aktivnostima tokom trudnoće. Možete polako i da počnete sa mazanjem krema protiv strija i za elastičnost kože.

Svakog dana vaša trudnoća postaje jasnija i jasnija realnost. Uživajte u ovim divnim momentima i brinite o sebi i svojoj bebi.