Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

11. nedelja trudnoće

Trudnoća po nedeljama, 11. nedelja – Gravidon A

Dok ulazite u jedanaestu nedelju trudnoće, vaša beba nastavlja da se razvija neverovatnom brzinom. 11. nedelja znači da je beba i dalje mala, ali već sada ima mnogo toga da pokaže i otkrije. Hajde da istražimo kroz šta mame i njihove  bebe prolaze  kroz 11. nedelju trudnoće.

Vaša beba ima čak 4cm!

Vaša beba sada je veličine kajsije, oko 4 centimetra. Mada je još uvek minijaturna, njeni organi i karakteristike postaju sve izraženiji. Njeno malo lice sada ima pravu formu, a oči i uši se polako premeštaju na svoja prava mesta. Mali nosić i usne su tu i pokazuju se obrisi toga kako će izgledati kad dođe na svet.

Iako još uvek ne osećate pokrete bebe, ona postaje sve aktivnija. Njene mišićne grupe se razvijaju, a ona se pomera, okreće i isteže unutar amnionske tečnosti. Ovi rani pokreti su ključni za razvoj bebinog mišićno-koštanog sistema.

Testovi u jedanaestoj nedelji trudnoće

U ovoj fazi trudnoće, većina mama prolazi kroz seriju testova kako bi se osiguralo da je beba zdrava i normalno se razvija. Jedan od najčešćih testova u ovoj fazi je NT (nuhalna translucenca) – nuhalni nabor, debljina vratnog nabora bebe.

Konkretno, tokom prethodnih nedelja, ispod kože na zadnjem delu vrata fetusa se nakuplja tečnost. Ukoliko je količina te tečnosti povećana (NT>3 mm), debljina vratnog nabora će biti veća i to može biti pokazatelj prisustva hromozomskih abnormalnosti.  Ali upamtite, svrha testa je da proceni rizik od određenih hromozomskih poremećaja. Iako ovo može zvučati ozbiljno, važno je zapamtiti da je ovo samo jedan od mnogih alata koje vaš lekar koristi kako bi vam pružio najbolju negu.

Trudnoća je puna testova, ali nijedan od njih ne bi trebalo da vam donese strah ili zabrinutost. Rutinski testovi, kao što je NT, su tu da vam pruže informacije i podršku tokom ovog posebnog perioda vašeg života. Čak iako vaš rezultat ukazuje na povećan rizik, to ne znači da je vaša beba automatski ugrožena. Postoje dodatni testovi i mogućnosti za dalje ispitivanje.

Koje simptome buduće mame osećaju u 11. nedelji?

U ovoj fazi trudnoće, mnogi simptomi kao što su mučnina i povraćanje mogu se smanjiti ili nestati. Međutim, neke trudnice još uvek mogu osećati ove simptome. Pored njih, izdvajamo i:

  1. Povećan apetit: Trudnoća može izazvati promene u apetitu, pa ne čudite ako imate neobične želje za hranom.
  2. Umor: Trudnoća zahteva mnogo energije i umor može biti čest pratilac u ovoj fazi.

Mama i 11. nedelja trudnoće

Emocije su često mešavina uzbuđenja, nervoze i čekanja. Trudnoća je vreme kada se život menja na tako fundamentalan način, i osećaj tih promena može biti izazovan. Važno je razgovarati sa svojim partnerom, prijateljima i porodicom o svojim osećanjima kako biste dobili podršku koja vam je potrebna.

U narednim nedeljama, vaša beba će i dalje rasti i razvijati se, a simptomi trudnoće će se menjati. Možda ćete početi da osećate prve blage pokrete bebe, što je uzbudljiv trenutak za mnoge trudnice. Takođe, pregledi kod ginekologa će postati učestaliji kako bi se osiguralo da je sve u redu sa bebom i mamom.

Vaša materica raste kako bi se prilagodila rastućoj bebi, i to može izazvati blage bolove u donjem delu stomaka. Hormoni trudnoće mogu uticati na vašu kožu i kosu, a neke žene primećuju promene u pigmentaciji kože.

Evo saveta koje možete usvojiti kao deo nove rutine:

  1. Brinite o sebi: Nemojte zaboraviti na sebe dok se pripremate za dolazak bebe. Odmorite se koliko možete i trudite se da jedete zdravo.
  2. Komunicirajte: Razgovarajte sa svojim partnerom, porodicom i prijateljima o svojim osećanjima i potrebama. Emotivna podrška je ključna u ovom periodu.
  3. Istražujte: Sada je vreme da istražujete o trudnoći, porođaju i brizi o bebi. Što više znate, to će vam biti lakše da se pripremite.

Sada je 11. nedelja trudnoće, i putovanje se nastavlja. Vaša veza sa bebom postaje sve snažnija, a osjećaj uzbuđenja zbog dolaska novog člana u vašu porodicu raste. Svaki trenutak ovog iskustva je poseban i nezaboravan, pa ga doživite sa punim srcem i osmehom na licu.