Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Kako se štititi od korone u trudnoći?

Trudnoća i korona virus

Šta je uopšte korona virus?

Korona (Covid-19, SARS-cov-2) pripada porodici korona virusa koji mogu uzrokovati širok spektar simptoma, od potpuno blagih (simptoma sličnih prehladi) do ozbiljnijih i težih (otežano disanje, visoka temperatura). Relativno se lako prenosi, udisanjem čestica nastalih kašljanjem i kijanjem u kontaktu sa inficiranom osobom ali i dodirivanjem kontaminiranih površina pa naknadnim dodirivanjem oka, nosa, usta.
Potpuno je razumljiva briga žena o svom zdravlju tokom perioda trudnoće kao i o zdravlju svoje bebe, i uopšte o uticaju koronavirusa na njihove živote.

Trudnoća i korona – kakvi su rizici?

Da li su trudnice u povećanom riziku oboljevanja od COVID-19 virusa, kao i da li se u trudnoći javljaju ozbiljniji oblici bolesti u odnosu na ostale osobe slične životne dobi, uvek se ispituje. Za sada se ne može sa sigurnošću tvrditi da su trudnice u većem riziku od zaražavanja koronavirusom u odnosu na druge.

Obzirom na promene kroz koje telo kao i imuni sistem prolaze u toku trudnoće, postoji povećani rizik od drugih respiratornih infekcija, neki svrstavaju trudnice u „umereno rizičnu grupu“ kad je reč o koronavirusu. Medjutim, ukoliko je trudnica u zrelim godinama, gojazna ili prethodno već ima zdravstvenih tegoba kao na primer hipertenzija, dijabetes i drugo, smatra se da je rizik od zaražavanja koronavirusom veći.
Stoga je važno biti oprezan i preduzeti sve neophodne mere kako bi se žena zaštitila od eventualne infekcije u osetljivom periodu trudnoće.

Trudnoća i korona

Da li se koronavirus prenosi na plod?

Još uvek nije dokazano da li trudnica zaražena virusom Covid-19 može preneti virus na plod tokom trudnoće ili porodjaja. Zbog ograničenih informacija koje za sada postoje,preporucuju se redovne kontrole I konsultacije sa lekarom. Obzirom da svakodnevno dobijamo nova saznanja o korona virusu, važno je pratiti nova otkrića koja nam mogu pružiti odgovor na ova važna pitanja.

Kako se tokom trudnoće zaštititi od virusa Covid-19?

Trudnice bi trebalo da, kao i svi drugi, preduzimaju sve mere opreza i zaštite od koronavirusa- često pranje ruku sapunom i vodom i dezinfekcija sredstvima na bazi alkohola, nošenje maski, držanje rastojanja i izbegavanje prostora sa velikim brojem ljudi. Kako ne postoji način da se stopostotno zaštitimo od ove infekcije, treba se konsultovati sa lekarom o dodatnom načinu zaštite organizma u periodu trudnoće i jačanju imuniteta.

Pročitajte više o Imunitetu u trudnoći.

No Comments
Post a Comment