fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

QUATREFOLIC® folna kiselina

QUATREFOLIC® folna kiselina – zašto je bitna?

Pravilna i zdrava ishrana od ključnog su značaja za održanje dobrog zdravlja tela u svakom periodu života a naročito u trudnoći. QUATREFOLIC® Folna kiselina jedan je od najvažnijih nutrijenata neophodnih za održavanje dobrog zdravlja trudnice i razvoja bebe. U trudnoći se povećava potreba za energijom, vitaminima, mineralina, belančevinama i miktonutrijentima pa je neophodno osigurati njihov adekvatan unos.

Značaj folne kiseline u trudnoći

Folna kiselina ili folat u narodu je poznatija kao vitamin B9. U hrani nalazimo folat (zeleno povrće, mahunarke, citrusi, mleko i mlečni proizvodi, jaja, piletina, riba, integralno brašno, itd.) dok se u suplementima nalazi sintetički oblik, tj. folna kiselina. Iako folna kiselina u prirodi nije dostupna, ona je hemijski stabilnija i naše telo je lakše apsorbuje.

Folna kiselina ima veliki značaj u:

  • sintezi novih DNK i RNK ćelija,
  • normalnom razvoju imunološkog sistema deteta,
  • pravilnom razvoju i rastu tkiva trudnice,
  • podstiče stvaranje majčinog mleka,
  • smanjuje rizik od pobačaja i prevremenog porođaja,
  • nastanka urođenih srčanih mana,
  • pojave rascepa nepca i usana,
  • pojave defekta nervne cevi,
  • pojave anemije kod trudnice, itd.

Aktivna folna kiselina Quatrefolic®

Ljudi ne mogu da stvaraju folnu kiselinu, pa je zbog toga neohodno unositi je putem hrane ili suplemenata. Quatrefolic predstavlja aktivni oblik folne kiseline, kojem nije potrebna metabolička transformacija u organizmu kako bi ispoljio svoje delovanje. Četvrta generacija folata u telu se maximalno koristi, pa im treba dati prednost u odnosu na klasične folate.

Folna kiselina nije biološki aktivna. Kako bi prešla u metabolični aktivni oblik (5-metiltetrahidrofolat) potrebno je da prođe nekoliko koraka u kojima ključnu ulogu igraju enzimi. Quatrefolic® ne zahteva transformaciju u organizmu pomoću enzima, što je od posebnog značaja kod žena sa enzimskim polimorfizmom.

Quatrefolic® prolazi kroz želudačnu pregradu i apsorbuje se uglavnom u tankom crevu. Na taj način se obezbeđuje veća koncentracija folata u krvi.

Stručnjaci preporučuju blagovremeno unošenje folne kiseline, najmanje tri meseca pre začeća, kao i tokom čitave trudnoće, kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj vaše bebe.