Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Prvi znaci i simptomi trudnoće

Prvi znaci i simptomi trudnoće

Iako su testovi za trudnoću i ultrazvuk jedini način da utvrdite da li ste trudni, obratite pažnju kada su u pitanju prvi znaci i simptomi trudnoće koji mogu ukazivati da ste u “drugom stanju”.  Kada ovi simptomi počinju da se javljaju?

Iako zvuči neobično, prva nedelja trudnoće se računa na osnovu datuma poslednje menstruacije. Vaša poslednja menstruacija se smatra prvom nedeljom trudnoće, čak i ako još uvek niste bili trudni. Očekivani datum porođaja izračunava se na osnovu prvog dana poslednjeg ciklusa, pa se prvih nekoliko nedelja, u kojima možda nemate simptome, takođe računa u vašu četrdesetu nedelju trudnoće.

Neki od ranih simptoma kao i prvi znaci i simptomi trudnoće su:

Izostanak menstruacije. Iako je vrlo često dobar indikator trudnoće, ovaj simptom može zavarati ako imate neredovni menstrualni ciklus.

Osetljive, otečene grudi. Početkom trudnoće hormonske promene mogu učiniti vaše grudi osetljivim i bolnim. Nelagoda će se verovatno smanjiti nakon nekoliko nedelja kako se vaše telo bude prilagođavalo hormonskim promenama.

Mučnina sa povraćanjem ili bez njega. Mučnina, koja može da se javi u bilo koje doba dana i noći, često počinje mesec dana nakon što zatrudnite. Međutim, neke žene mučninu osete ranije, a neke ne prođu kroz ovaj neprijatan period.

Pojačano mokrenje. Možda ćete mokriti češće nego obično. Količina krvi u vašem telu se povećava tokom trudnoće, zbog čega bubrezi obrađuju dodatnu količinu tečnosti koja završava u bešici.

Umor. Umor se takođe nalazi među ranim simptomima trudnoće. Tokom rane trudnoće, nivo hormona progesterona raste što može učiniti da se osećate pospano.

Nagle promene raspoloženja. Bujanje hormona u vašem telu u ranoj trudnoći može vas učiniti neobično emocionalnom (osetljivom) i plačljivom. Česte su i promene raspoloženja.

Nadimanje, grčevi, zatvor. Hormonske promene tokom rane trudnoće usporavaju i vaš probavni sistem, dovodeći do pojave nadutosti, grčeva i zatvora.

Averzije prema hrani. Kada ste trudni, možda ćete postati osetljiviji na određene mirise i osećaj ukusa bi se mogao promeniti.

Nazalno začepljenje. Povećani nivoi hormona i proizvodnja krvi mogu prouzrokovati oticanje, isušivanje i lako krvarenje sluznice u nosu. To može dovesti do začepljenja ili curenja nosa.

Povišena temperatura. Još jedan znak trudnoće jeste i blago povećanje temperature tela.

Povišen krvni pritisak i ubrzan rad srca. U većini slučajeva, krvni pritisak može pasti u ranim fazama trudnoće. Da li je povišen pritisak nastao kao rezultat trudnoće ili je nastao pre nje sada je teško ustanoviti. Od osme do desete nedelje trudnoće srce takođe počinje da kuca jače i brže pa su palpitacije i aritmija vrlo česte u trudnoći.