Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Prolećne alergije i trudnoća

Prolećne alergije i trudnoća

Alergije su imunološke reakcije organizma na određene supstance koje su inače bezopasne za većinu ljudi. Tokom trudnoće, stanje imunološkog sistema se može promeniti, što može uticati na pojavu ili intenzitet alergijskih reakcija. Razumevanje kako alergije mogu uticati na trudnoću može biti od ključne važnosti za očuvanje zdravlja majke i bebe tokom ovog posebnog perioda. U kakvom su udnosu prolećne alergije i trudnoća?

Proleće – vreme buđenja i alergijskih reakcija

Tokom trudnoće, ženski imunološki sistem prolazi kroz određene promene kako bi zaštitio i podržao razvoj bebe. Ove promene mogu uticati na to kako telo reaguje na alergene u okolini. Za neke buduće mame, proleće može biti izazovno zbog pojačanih alergijskih reakcija.

Najčešći izazivači prolećnih alergija

U vreme kada priroda ponovo oživljava, biljke cvetaju, a ptice pevaju svoje najlepše pesme, trudnice koje su sklonije alergijama, bore sa određenim simptomima. Šta najviše utiče na buduće mama u proleće?

 1. Polen drveća: cvetanje drveća tokom proleća može biti glavni uzrok alergijskih reakcija kod mnogih trudnica. Polen breze, hrasta, jasena, i drugih drvenastih biljaka može izazvati simptome kao što su kijavica, curenje nosa, svrab u grlu i očima.
 2. Trava i korov: pored polena drveća, trava i korov takođe mogu biti izazivači alergija. Simptomi alergije na travu uključuju svrab, kijanje i curenje nosa, dok alergije na korov mogu izazvati ozbiljnije simptome kao što su astma i otežano disanje.
 3. Kućna prašina i grinje: unutrašnji alergeni poput kućne prašine i grinja takođe mogu izazvati probleme kod trudnica koje su sklonije alergijskim reakcijama. Čišćenje doma i održavanje higijene mogu pomoći u smanjenju izloženosti ovim alergenima.

Prolećne alergije i trudnoća – simptomi

Simptomi alergija u trudnoći mogu varirati od blagih do težih, a mogu uključivati:

 • Kijavicu
 • Curenje nosa
 • Svab i crvenilo očiju
 • Osip po koži
 • Otežano disanje
 • Astmatične napade (u težim slučajevima)

Uticaj alergija na trudnicu

Alergijske reakcije tokom trudnoće mogu imati nekoliko specifičnih uticaja na trudnicu:

 1. Respiratorni problemi: Alergijski rinitis ili astma mogu biti pogoršani tokom trudnoće, što može izazvati otežano disanje i nelagodnost.
 2. Poteškoće sa ishranom: Ako trudnica ima alergije na određene namirnice, može biti izazovno održavati uravnoteženu ishranu, posebno ako su potrebni određeni nutrijenti koji se nalaze u namirnicama koje se moraju izbegavati.
 3. Kontaktni dermatitis: Alergijske reakcije na koži mogu izazvati svrab, crvenilo i nelagodnost, što može biti posebno neprijatno tokom trudnoće.

Uticaj alergija na bebu

Ako se alergije ne kontrolišu ili ako se javljaju ozbiljne alergijske reakcije tokom trudnoće, to može imati nekoliko posledica po zdravlje bebe:

 1. Rizik od razvoja alergija: Ako majka pati od alergija, povećava se rizik da će i beba razviti određene alergijske reakcije.
 2. Povećan rizik od astme: Alergije tokom trudnoće mogu povećati rizik od razvoja astme kod deteta kasnije u životu.
 3. Poteškoće sa dojenjem: Ako majka ima alergije na određene namirnice, to može uticati na izbor ishrane tokom dojenja, što može uticati na nutritivni status bebe.

Kako se nositi sa prolećnim alergijama u trudnoći?

Ako imate simptome alergija tokom trudnoće, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom. On će moći da proceni vaše simptome, preporuči testiranje na alergene ako je potrebno, i prepiše odgovarajući tretman. Pokušajte da izbegavate boravak na mestima gde je koncentracija polena visoka, posebno u ranim jutarnjim časovima. Takođe, držite prozore zatvorenim tokom dana kada je polen najintenzivniji.

Korišćenje antihistaminika ili kortikosteroidnih sprejeva za nos može pomoći u ublažavanju simptoma alergija. Međutim, uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete sa bilo kojim lekom, posebno tokom trudnoće.

Posebno obratite pažnju na prostor u kojem boravite. Redovno čišćenje doma, održavanje higijene i izbegavanje kontakta sa potencijalnim alergenima poput kućne prašine i grinja može pomoći u smanjenju simptoma alergija.

Ojačajte svoj imunitet

Rad na jačanju imuniteta može biti ključan faktor u borbi protiv alergija tokom trudnoće. Pre svega, ishrana igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Trudnice treba da se fokusiraju na ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima i semenkama. Ove namirnice sadrže antioksidanse, vitamine i minerale koji podržavaju imuni sistem i smanjuju upalne procese u organizmu.

Adekvatan san je važan za oporavak tela i jačanje imuniteta. U trudnoći bi trebalo da spavate najmanje 7-8 sati svake noći kako bi imuni sistem bio efikasan u borbi protiv alergija i drugih infekcija.

Umerena fizička aktivnost može poboljšati cirkulaciju krvi, ojačati srce i pluća, i doprineti boljem funkcionisanju imunog sistema. Možete se opredeliti za blage vežbe poput šetnji, plivanja ili joge, uz prethodnu konsultaciju sa svojim lekarom.

Eliminišite stresore. Visok nivo stresa može negativno uticati na imuni sistem i povećati rizik od alergijskih reakcija. Trudnice treba da pronađu načine za smanjenje stresa kao što su meditacija, relaksacija, čitanje knjiga, ili druženje sa prijateljima i porodicom.

Suplementacija za jačanje imuniteta u borbi protiv alergija

Uzimanje odgovarajućih dodataka ishrani može biti korisno u jačanju imuniteta. Na primer, suplementi koji sadrže vitamin C, vitamin D, cink i probiotike mogu podržati imuni sistem i smanjiti rizik od alergijskih reakcija.

GravidonA je preparat koji može biti od velike pomoći u jačanju imuniteta trudnica. Sastav ovog preparata, koji uključuje vitamine, minerale, probiotike i druge korisne sastojke, pruža podršku imunološkom sistemu tokom trudnoće.

Zaključak

Prolećne alergije u trudnoći mogu biti otežavajući faktor uz sve ostale promene koje proživljavate. Ali uz odgovarajuće mere predostrožnosti i suplementaciju, većina simptoma može biti kontrolisana. Važno je da se pridržavate saveta lekara i da budete svesni svojih simptoma kako biste pravovremeno reagovali i održali svoje zdravlje i zdravlje bebe.