Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Probiotici jačaju imunitet

Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće

Probiotici jačaju imunitet mame i bebe tokom trudnoće i zato su izuzetno važni za ovaj period, i period posle porođaja.

Zašto su probiotici od izuzetnog značaja za trudnicu?

Unošenjem hrane bogate probioticima i probiotika kao suplemenata, smanjuje se rizik od komplikacija u trudnoći i period oporavka od porođaja, počev od povećanja imuniteta mame i bebe, do smanjenja rizika od postpartalne depresije.

Bebe se rađaju sa gotovo sterilnim crevima i potpuno zavise od maminih zdravih bakterija u crevima. Ove bakterije imaju važnu ulogu u započinjaju stvaranja bebinog crevnog mikrobioma. Kada trudnica ima zdrav mikrobiom creva, ona daje visoko kvalitetne nutritijente svojoj bebi, čime pospešuje njen zdrav rast.

Kod novorođenčadi i male dece, dobre bakterije formiraju mikrofloru koja pomaže ne samo u varenju, nego i regulaciji imuniteta deteta, metabolizmu hranljivih materija, detoksikaciji i drugim procesima koji poboljšavaju zdravlje. Probiotici su jednostavan način da se dobre bakterije uvedu u creva majke, čime se poboljšava njeno ukupno zdravstveno stanje tokom trudnoće i nakon nje, kao i zdravlje deteta.

Crevna flora utiče na zdravlje bebe?

Prve mikrobe nam daju majke, prolaskom kroz porođajni kanal i preko mleka. Uravnotežena crevna flora majke doprinosi zdravlju bebe i to, ne samo zdravom razvoju njene crevne flore, nego i imuniteta. Zato je redovna suplementacija probioticima dobar način za stvaranje dobrog okruženja za zdravlje bebinog crevnog trakta i pripremu imuniteta. Osim toga, kada je majčin crevni trakt zdrav, manji je rizik od komplikacija tokom trudnoće I porođaja.

Kako probiotik deluje?

Probiotici  su odabrani mikroorganizmi koji utiču na zdravlje čoveka kada se daju u odgovarajućim količinama. Nekada se nazivaju i “dobrim, prijateljskim bakterijama”, jer dovode do balansa sa “lošim” bakterijama u crevima.

Sve više žena u razvijenim zemljama uzimaju probiotike kao rutinsku suplementaciju u trudnoći, ne samo tokom terapije antibioticima, nego u cilju smanjenja rizika od pojave oboljenja kao što su alergije, dijabetes, gojaznost, zapaljenska oboljenja creva. Postoje i dokazi koji povezuju razvoj gestacijski dijabetes sa lošim stanjem mikrobioma majke. Od velike važnosti je uticaj probiotika na poboljšanje imuniteta mame i bebe.

Koje vrste probiotika su efikasne u trudnoći?

Uspešna trudnoća predstavlja balans između smanjenja imunološkog odgovora, tolerancije na bebu kao “alografta” i adaptacije imunoloških mehanizama u odbrani protiv uzročnika bolesti, pa uspeh trudnoće zavisi od sposobnosti majčinog imunog sistema da se menja i adaptira na različite izazove. Kako se imuni sistem menja i koliko na to utiču probiotici se veoma intenzivno istražuje tokom poslednjih decenija. Ispitivani su različiti probiotici: Lactobacillus reuteri, Lactobacillus bulgaris, Bifidobacterium lactis, Saccharomyces boulardii, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, i drugi.

Jedan od najviše ispitivanih, sa dokazanim uspehom, je Lactobacillus rhamnosus. Studije su pokazale klinički benefit u prevenciji alergija, posebno smanjenju učestalosti atopijskog dermatitisa kod dece, smanjenju rizika od postporođajne depresije kod žena, kao i od trudničke šećerne bolesti. Dodatak Lactobacillus rhamnosus-a u ishrani trudnica koje su imale metabolički poremećaj, pokazao je poboljšanje nivoa glukoze u krvi majki, te poboljšanje tolerancije glukoze.

Upotreba Lactobacillus rhamnosus u trudnoći

Sprovedena ispitivanja ukazuju na to da redovno unošenje u trudnoći suplementa koji u sebi sadrži L. rhamnosus HN001 ima višestruke prednosti na zdravlje mame i bebe – Gravidon A koji pored L. rhamnosus HN001, u svom sastavu ima još i 12 vitamina, 9 minerala, đumbir i oligoelemente može da pomogne u podizanju kako imuniteta majke tako i bebe, ali i u smanjenju rizika od različitih komplikacija kako tokom, tako i nakon trudnoće.

Izvor: trudnocaizdravlje.rs