Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

graviodon a protiv mučnine u trudnoći

Mučnina u trudnoći

Trudnoća je divno iskustvo koje donosi sa sobom mnoge radosti, ali takođe može biti praćena i nekim izazovima. Jedan od najčešćih simptoma koji se javlja u trudnoći je mučnina, poznata kao jutarnja mučnina ili mučnina u trudnoći. Mučnina u trudnoći može biti neprijatna i umarajuća, ali je važno da trudnice znaju da nisu same i da postoje načini da se suoče sa ovim simptomom. Najvažnije je da najčešće ne traju dugo već se javljaju u prvim mesecima (mada je to individualno).

Zašto se javlja mučnina?

Mučnina u trudnoći javlja se zbog hormonskih promena koje se dešavaju u telu trudnice. HCG hormon (humani horionski gonadotropin) koji se luči tokom trudnoće, smatra se jednim od glavnih krivaca za ovaj simptom. Ovaj hormon stimuliše centar za povraćanje u mozgu, izazivajući osećaj mučnine.

Koliko traje mučnina u trudnoći?

Mučnina se obično javlja u prvom tromesečju trudnoće, ali može potrajati i duže ili se javiti u drugom tromesečju kod određenog broja trudnica.

Većina žena primećuje da mučnina dostiže vrhunac između 6. i 12. nedelje trudnoće, a zatim postepeno opada. Međutim, neke trudnice mogu iskusiti mučninu tokom celog prvog tromesečja ili čak i duže. Važno je naglasiti da mučnina u trudnoći obično ne utiče na zdravlje bebe i da se beba normalno razvija i raste.

Da li se mučnina javlja samo ujutru?

Iako se mučnina u trudnoći često naziva „jutarnjom mučninom“, jer se obično javlja ujutru ili ranom delu dana, mnoge trudnice osećaju mučninu tokom celog dana. Neki trudnice mogu imati samo blagu nelagodnost ili periodičnu mučninu, dok druge mogu doživeti intenzivniju mučninu koja se proteže tokom celog dana. Svaka trudnica je jedinstvena i može iskusiti mučninu na različite načine. Ukoliko se ovaj period kod vas produžio, znajte da niste same i da je to normalno.

Đumbir kao pomoć protiv mučnina

Đumbir je poznat kao prirodni lek za mučninu i može biti od pomoći trudnicama koje se suočavaju sa ovim simptomom. Đumbir ima antiemetička svojstva i može pomoći u smirivanju želuca i smanjenju osećaja mučnine. Postoje različiti načini konzumiranja đumbira u cilju ublažavanja mučnine a ovo su neki od njih:

  • Voda sa đumbirom,
  • Čaj od đumbira,
  • Đumbir u suplementima za trudnice

Voda od đumbira je jedan od načina je da se koristi sveži đumbir. Možete ga iseckati na tanke kolutove i staviti u šolju tople vode. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim pijte tu blagu infuziju đumbira. Takođe, možete dodati malo meda ili limunovog soka radi poboljšanja ukusa. Ova metoda je blaga i bezbedna za trudnice.

Đumbir se takođe može konzumirati u obliku čaja. Možete koristiti čaj od đumbira koji je dostupan u prodavnicama zdrave hrane ili ga sami pripremiti kod kuće. Kuvajte iseckani sveži đumbir u vodi nekoliko minuta, a zatim procedite i pijte topli čaj. Ovaj čaj takođe možete zasladiti medom ili dodati limun po želji.

Postoje i dodaci ishrani koji sadrže đumbir u obliku kapsula ili tableta. Najčešće se nalaze u suplementima za trudnice, specijalno formulisani za ovaj konkretan simptom. Ovakvi suplementi mogu biti praktični za trudnice koje ne vole ukus ili miris svežeg đumbira. Najkompletniji od ovih suplemenata je  GRAVIDON A koji sadrži čak 30mg đumbira! Pored đumbira u njegov sastav ulaze i Quatrefolic® Folna kiselina, Βeta karoten kao i mnogi drugi minerali i oligoelementi , čineći ga najkompletnijom suplementacijom za buduće mame!

Zaključak

Važno je napomenuti da, iako je đumbir često efikasan u ublažavanju mučnine, ne deluje na sve trudnice na isti način. Neke trudnice mogu imati olakšanje uzimanjem đumbira, dok druge možda neće osećati značajne promene. Ukoliko simptomi mučnine ometaju vašu sposobnost da se normalno funkcionišete, trebali biste se konsultovati sa lekarom kako biste razmotrili druge mogućnosti za olakšanje.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pružio korisne informacije o mučnini u trudnoći. Zapamtite da je svaka trudnoća jedinstvena i da je važno da imate odgovarajuću podršku i tretman tokom ovog posebnog perioda u životu.