fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

imunitet u trudnoci

KAKO UMANJITI RIZIK OD POJAVE ATOPIJSKOG DERMATITISA KOD NOVOROĐENE BEBE

Učestalost alergijskih poremećaja atopijske prirode (dermatitis, alergijski rhinitis, astma) drastično se povećava i verovatno je najbrže rastuća bolest veka. Atopijski dermatitis je hronična bolest koja pogađa kožu. Najčešće se javlja između 2. i 6. meseca života, a 90% njih razvije simptome do pete godine. Koža je crvena, suva, svrbi i ljuspa se, a može se javiti vlaženje, krvarenje i stvaranje krasta, što izazviva veliku nelagodnost. Ukoliko majka ili otac imaju alergije veći je rizik da i njihovo dete razvije alergiju.

Postoje mnogobrojne studije koje su se bavile efektima različitih vrta probiotika koje su uzimale trudnice i dojilje na učestalost javljanja atopijskog dermatitisa i alergijskih reakcija kod novorodjenčadi i male dece. Rezultati meta analiza koje su ispitivale zaštitni efekat probiotika na pojavu ekcema kod novorođene dece pokazali su i do 50% smanjenje učestalosti ekcema kod dece majki koje su uzimale Lactobacillus Rhamnosus HN001.

Efekat primene Lactobacillus Rhamnosusa bio je bolji ako je plod izložen zaštitnom dejstvu preko placente ili majčinog mleka, nego kad ga je dete direktno uzimalo. Razlog za ovo nije sasvim jasan – moguće je da suplementacija tokom trudnoće deluje na citokinski profil u krvi pupčanika, posebno kod beba majki koje su uzimale ovaj probiotik u trećem trimestru.

Ima studija u kojima se Lactobacillus Rhamnosus HN001, za razliku od drugih probiotika, pokazao uspešnim u prevenciji ne samo ekcema, već i drugih alergijskih stanja, poput astme i rinokonjuktivitisa kod dece majki koje su ga uzimale tokom trudnoće, a najverovatnije zbog mogućeg imunomodulatornog efekta tokom prve dve godine života. Ovaj imunomodulatorni efekat Lactobacillus Rhamnosusa HN001 je vidljiv u krvi iz pupčanika kod dece čije su majke bile na suplementaciji navedenim probiotikom.

Pored toga zaštitni faktori u većem broju nađeni su i u mleku majki koje su pile ovaj probiotik. Moguće je i da probiotik dejstvom na crevni mikrobiom, menja crevnu barijeru i utiče na prenos alergena preko nje, delujući na citokinski profil majčinog kolostruma i mleka. Dojenjem, putem majčinog mleka, dete nastavlja da dobija pasivni imunitet od majke, a to doprinosi razvoju njegovog imuniteta i zdravom odrastanju.

Sprovedena ispitivanja ukazuju na to da redovno unošenje suplementa koji u sebi sadrži Lactobacillus Rhamnosus HN001 – Gravidon A tokom trudnoće i dojenja može značajno umanjiti rizik od pojave atopijskog dermatitis kod vaše bebe.

Gravidon A pored probiotika sadrži još i 12 vitamina, 9 minerala, oligoelemenata i đumbir pa ima višestruko korisno dejstvo na zdravlje mame i bebe. Može da pomogne u podizanju imuniteta, ali i u smanjenju rizika od različitih komplikacija tokom i nakon trudnoće – postpartalne depresije, gestacijskog dijabetesa i atopijskog dermatitis kod novorođene dece.

Izvor: https://www.poliklinikanovakov.com/