fbpx
Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Folna kiselina - čemu nam služi?

Folna kiselina – zbog čega je važna u trudnoći?

Folna kiselina (pteroilglutaminska kiselina) ili vitamin B9 je jedan od kompleksa B vitamina. U organizmu se apsorbuje preko enzima u sluznici dvanaestopalačnog creva. Važna je za sintezu DNK, samim tim i za funkciju svake ćelije u organizmu.

Zašto je folna kiselina važna u trudnoći?

Folna kiselina ima veoma značajnu ulogu u razvoju ploda jer je važna za razvoj nervne cevi bebe u procesu neurulacije koja se dešava u prvim nedeljama trudnoće. Takođe ima značajnu ulogu u stvaranju crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži. Esencijalna je komponenta za prenatalni period. Unos adekvatne količine folne kiseline obezbedjuje brz razvoj ćelija placente i normalan razvoj embriona, pomaže u smanjenju rizika od anemije kao i određenih srčanih mana.
Smanjeni nivo folne kiseline u organizmu može dovesti do defekata nervne cevi koji se mogu javiti u ranom periodu formiranja embriona, pa je veoma važno na vreme obezbediti optimalni nivo folne kiseline u organizmu.

Koje namirnice sadrže folnu kiselinu?

Folnu kiselinu možemo naći u zelenom povrću, listovima blitve i zelene salate, brokoliju, kelju, grašku Voće bogato folatima jesu narandža, limun, jagode, banane, dinje, a nalazi se i u orašastim plodovima, posebno orasima.
Sada se u ponudi mogu naći i mnogi proizvodi obogaćeni folnom kiselinom-testenine, žitarice, hleb.

Potreba za suplementima

Uravnotežena i zdrava ishrana je svakako važna ali da li na ovaj način obezbedjujemo dovoljan unos folne kiseline tokom trudnoće? U trudnoći je povećana potreba za folnom kiselinom.
Potreba za unošenjem suplemenata se javlja kako bi se obezbedila adekvatna količina dodatnih vitamina i folne kiseline, potrebna organizmu kao priprema za eventualnu trudnoću i normalan razvoj ploda.
Preporučena doza folne kiseline je 400 mikrograma dnevno. Međutim, ukoliko planirate trudnoću, preporučuje se uzimanje suplemenata mesec dana ranije kako bi se telo pripremilo za začeće. Neki stručnjaci preporučuju unos od 600 mikrograma dnevno za žene koje su u drugom stanju. Važno je ne koristiti više od 1000 mikrograma dnevno, osim u slučaju kada lekar preporuči unos veće količine folne kiseline.
Redovnim unošenjem adekvatne količine folne kiseline na dnevnom nivou obezbedjuje se dovoljno ovog esencijalnog nutrijenta u organizmu. Veoma je korisno savetovati se sa svojim lekarom o dozi folne kiseline koju biste trebali unositi pre, kao i tokom trudnoće.

Više o folnoj kiselini pročitajte na Folna kiselina – šta je i kako nam pomaže?

No Comments
Post a Comment